Това обясни Богдан Кирилов

Европейската агенция по лекарствата е предоставила данни от анализ, извършен по сигнал за много редки случаи на тромбози след ваксинация с AstraZeneca. Те са свързани с нисък брой на тромбоцити, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той изброи и симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca, следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане. 

България настоява за единно решение за ваксината на AstraZeneca

„Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат”, уточни Кирилов. 

Той каза, че експертите от Европейската агенция по лекарствата не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината.

„Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ”, посочи още Кирилов. 

По темата се изказа и министър Ангелов. По думите му властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. „Решението ни е идентично с това на други европейски държави”, подчерта Ангелов.

На този фон Европейската агенция по лекарствата продължава предварителния преглед на данни на три нови ваксини, за които се очаква становище - Novavax, CureVac и руската ваксина на института „Гамалея” - „Спутник V”. 

ЕМА: Има възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите (ВИДЕО)

Днес от AstraZeneca излязоха с позиция относно завършилите оценки на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) относно случаите на тромбози с ниски тромбоцити.

„Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект”, пишат от компанията.

„Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете”, добавят от AstraZeneca.

„AstraZeneca активно си сътрудничи с регулаторите, за да направи тези промени в информацията за продукта и вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития”, се казва още в позицията.

В допълнение от компанията съобщават, че Световната здравна организация (СЗО) е заявила, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

„В допълнение СЗО отбеляза, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината AstraZeneca COVID-19 по целия свят”, заключват от AstraZeneca.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК