От началото на пандемията работодателите у нас са станали по-гъвкави

Повече обяви за работа онлайн въпреки затварянето на редица бизнеси и наложените ограничения. 10% ръст в търсенето на служители през март – това отчита една от платформите за кариери.

Броят на обявите за работа у нас е нараснал с 10 %

Заключението на експертите е, че от началото на пандемията досега работодателите у нас са станали по-гъвкави и по-добре разчитат тенденциите на нестабилния пазар на труда. Така, през март тази година обявите са със 117% повече спрямо тези през 2020 г. 

Работна ръка се търси във всички сфери на труда. Челното място по брой обяви за търсене на служители се държи от сектор „Строителство”. С над 15% са скочили предложенията за работа и в счетоводството, финансите, администрацията и производствените дейности. Глад за кадри продължава да има и в IT-сферата. 

Повече от половината от обявите в онлайн платформите са от компании в София. Все повече нови кадри обаче търсят и фирми от Бургас, Стара Загора и Варна. 

Платформите за търсене и предлагане на работа опустяват при поредното налагане на нови рестрикции. В сектори като ресторантьорството броят на обявите пада драстично - до четири пъти. След кратък шок от затварянето обаче тази крива бързо поема в обратната посока – нагоре.

„Специално за март месец с най-голям ръст са секторите „строителство”, „производство” и „счетоводство и финанси”, обясни мениджърът в онлайн платформа за работа Християн Петков.

Тенденцията има и географски принцип. „В София търсенето е най-голямо, а и предлагането е най-голямо. Почти 50% от всички предложения за работа онлайн в момента са в столицата. Останалите големи областни градове заемат около 21-22%”, добавя Петков.

РЕАЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: Безплатен университет и платен стаж за 6000 студенти (ВИДЕО)

Работа предлагат всички сектори. Търсещите и по време на пандемия са най-вече студенти. В най-притегателните сектори на бъдещето се оказва, че има и най-сериозен глад за кадри.

„Най-вече в областта на електротехниката и електрониката, информационните технологии, машиностроенето и металообработването, хранително-вкусовата промишленост, мехатрониката, роботизацията, изкуственият интелект”, обяснява Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Затова – част от компаниите сами се заемат с това да обучат своите кадри, още докато са студенти.

„Това е инвестиция - както инвестираме във високопроизводителни технологии и машини – ни се иска да можем да инвестираме във висококачествени специалисти”, коментира мениджърът Владимир Спасов.