Това ще се случи от тази есен

От тази есен държавата ще плаща таксите за университет на над 6000 студенти. А освен това младежите ще могат да започнат стаж по специалността в 200 компании от цялата страна. В кои сфери има най-сериозен глад за нови кадри разказват Анна Ангелова и Георги Манев.

Преди 2 години една от най-големите работодателски асоциации у нас дава идея за промяна в Закона за висшето образование. Целта е младите хора да продължат образованието си и да се реализират в България.

„Преди пандемията наистина имаше огромен недостиг на квалифицирани работници”, обясни Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Над 49 000 дванайсетокласници искат да се явят на матурата по БЕЛ

Според работодателите начинът е един – младежите да получат гаранция за добра реализация. Ребусът е решен – и от януари наредбата е факт. 

„След приключване на тяхното образование ще бъдат наети на трудов договор в предприятия за период от 5 години”, поясни Стелиянова.

И всичко това – срещу заплащане над средното за България. В дългосрочен план целта е да се събуди интересът на младите хора към специалности, за които има глад за висококвалифицирани кадри.

„Най-вече в областта на електротехниката и електрониката, информационните технологии, машиностроенето, металообработването и хранително-вкусовата промишленост”, коментира още Росица Стелиянова.

Кои ученици ще продължат да се обучават дистанционно (ЗАПОВЕД)

Тази нова врата за развитие се отваря за всички студенти – независимо в кой курс на обучение са. Новата наредба обаче ще е в полза и на учениците в професионални гимназии, смятат работодателите. Студентите ще могат да започнат стаж във фирми из цялата страна. Едно от големите предприятия за машиностроене в Казанлък  към момента осигурява работа на над 1100 души.  И тук най-сериозният проблем при търсенето на работна ръка е липсата на квалифицирани кадри. Затова решават сами да обучат кадрите си, за да са сигурни в уменията им.

Фирмата е сред първите подали документи към просветното министерство и се надяват от тази есен да приемат още млади кадри на стаж – според новата наредба.

„Това не е утежняване на бюджета, а е инвестиция”, смята мениджърът Владимир Спасов.  

Работодателите у нас са единодушни – развитието на технологиите в България напредва, но подготовката на кадрите изостава.