Други 1.2 милиона пълнолетни граждани са отложили планове за чужбина

Отложени пътувания и полярни мнения за ваксинационните паспорти на прага на летния сезон у нас. Това показват данни от проучване на „Галъп”, проведено съвместно с туристическата индустрия.

1.4 милиона българи са отложили планирано пътуване или почивка в България в годината, белязана от коронавируса. Други 1.2 милиона пълнолетни граждани са отложили планове за чужбина.  

63% от българите проявяват интерес към места за почивка с по-малко хора. 34% все пак не се притесняват да посещават дестинации, където има струпване на повече туристи. По-голям процент от хората биха отложили пътуването си в чужбина, а не в България, ако ситуацията остане усложнена.  

Плановете за летния сезон са в ход. 1,5 милиона българи планират почивка на море, а 300 хиляди предпочитат планината през лятото.  

Темата дали свободното пътуване ще е възможно само със сертификат за ваксинация, залегна в цяла Европа. У нас - 50% одобряват това да става по този начин. 43 на сто, обаче не са съгласни с въвеждането на сертификата за ваксинация. 

Според проучването 1/3 от пълнолетните българи вече са се ваксинирали.

Проучването е направено чрез 1000 интервюта от национална извадка на над 18 годишни българи. То е осъществено в периода 18-24.03.2021 г. по метода CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК