Първото заседание се проведе в старата сграда на НС

Първият звънец на 45-отото Народно събрание удари в 9.00 ч. тази сутрин. Новите депутати положиха клетва и започнаха работа. Шестима от тях се заклеха онлайн заради задължителна карантина.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Реч пред парламента произнесе и президентът Румен Радев. Той призова за промени в изборното законодателство. 

С писмо, депозирано в деловодството на Народното събрание пък, премиерът Бойко Борисов подаде оставката на Министерския съвет.

В парламента се формира ново, анти-ГЕРБ, мнозинство. Първият му акт беше изборът на председател на Народното събрание. Депутатите подкрепиха за поста Ива Митева от „Има такъв народ". Тя беше избрана с гласовете на съпартийците си от „Има такъв народ”, както и от депутатите от „Изправи се! Мутри вън!”, „Демократична България", БСП и ДПС.

Избрани бяха и зам.-председателите на Народното събрание, както и парламентарните секретари.

Пет от парламентарните групи влязоха в Народното събрание през служебните входове. От "Има такъв народ" обаче избраха да мине по червения килим, през парадния вход на парламента.

17 минути отне на народните представители, за да се регистрират за първото заседание на 45-ия парламент. Причината – записваха се един по един, защото електронната им система за гласуване остана в новата сграда.

Последни номинации и совалки преди старта на 45-ото НС

Съгласно Конституцията първото заседание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

„Неуморимият Бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Дано съм добра орисница на новия парламент. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза Зайкова.

Мика Зайкова: Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание

По думите ѝ много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на страната. „Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много съдбовни премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият народ е намирал правилния път на възкресението", допълни тя.

„Аз и, надявам се, вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем и най-малко и да не сме най-безпросветни, защото страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образованието, сега е на далечното 88-о", каза още Зайкова.

Според нея всички имат една цел - просперитета на българите. „Сигурна съм, че всеки от вас ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Нашите предци са ни дали и формулата и тя е изписана на фасадата на тази сграда - „Съединението прави силата". България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук", допълни Мика Зайкова.

 

След това народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

Шестима от новоизбраните народни представители - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и двама от неговите депутати, Атанас Костадинов от БСП и Халил Летифов от ДПС положиха клетва дистанционно, тъй като са под карантина заради COVID-19. Шестият народен представител не участва, тъй като е настанен за лечение в болница. Парламентът реши поставените в изолация депутати да участват чрез онлайн платформа в днешното и последващите заседания на 45-ото Народно събрание. 

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Последва речта на президента.

"Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата", заяви Румен Радев. И съобщи, че още в понеделник започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", посочи Радев. 

"Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

"Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел - укрепване на държавността. Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвържване на върховенството на правото, неутрализирането на задкулисието и връщането на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал. Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление – синтез на почтенност и компетентност", заключи Радев.

След изказването на държавния глава представители на всички партии и коалиции в парламента прочетоха декларации.

"Изборите приключиха, народът взе своето решение. Приключи лесната част от нашата работа. Време е да поемем своята отговорност, а тя е тежка – често пъти е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова.

"Изправени сме пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит можем да ви кажем, че една криза не се управлява само с говорене. Тя се управлява с действия и вземане на решения. Най-наложителните и правилни решения често са непопулярни", посочи тя.

Десислава Атанасова: Ще предложим нов кабинет, който да отговори на предизвикателствата пред страната ни

По думите й на отминалите избори нито една от партиите в 45-то НС не се е доближила до резултата на ГЕРБ, постигнат на вота. "Колкото и анализи да се правят, победителят е само един – това е ГЕРБ. Поне е редно да го признаете", категорична беше Атанасови и добави: "Партията ни спечели пети пореден парламентарен вот и 14-а изборна победа. Победителят се поздравява, но това зависи не само от възпитанието и културата, а и от политическия опит. Дългогодишните управления уморяват. Суверенът ни поставя категорично на първо място – хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, която да ни бие по резултат".

"Получихме доверието на голяма част от гражданите и сме длъжни да го оправдаем. Ще предложим състав и структура на ново правителство. Неговите членове ще се заемат с предизвикателствата, пред които е изправена страната ни и от ден първи ще работят на същите високи обороти като досегашното правителство".

"Ако предложението ни за кабинет не бъде подкрепено, отговорността ще поеме Слави Трифонов и може би останалите формации, които се провъзгласиха за носители на промяната. Време е мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения на втората политическа сила. Да се чуе нещо различно от обичайните лозунги и заклинания", категорична беше Атанасова.

"Има такъв народ" внася в НС предложения за промени в Изборния кодекс

От парламентарната трибуна от партията на Слави Трифонов пък поискаха намаляване на субсидиите на партиите.

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Ще работи толкова, колкото трябва. Една от основните задачи му е промяна в Избирателния кодекс", заяви зам.-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Той коментира и какво трябва да се промени при следващи избори. "Българите в чужбина да може да гласуват по пощата, да се махне ограничението за секциите, да има 100% машинно гласуване, да се избере нова Централна избирателна комисия, да има видеонаблюдение по време на вота", обясни Тошко Йорданов. 

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с шест месеца. Предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори. Това НС е различно, защото в него има представители на хората, които протестираха една година", поясни той.

Нинова: В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решения на НС

„Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета. В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 милиарда лева извън решения на Народното събрание. В резерва има свободни средства в размер само на 1,4 млрд. лв. извън заделените от закона в Сребърен фонд, Фонд "Козлодуй" и т.н. Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, в който има 3,3 млрд.”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

„Затова внасяме днес в деловодството на парламента промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правата на премиера, който и да е той, по отношение на възможността да харчи безконтролно парите на хората. Припомням, че четири години внасяхме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения - да сложим ред в управлението на финансите на страната", каза още тя. 

„Искам да пресека всякакви спекулации, които манипулират общественото мнение - не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим скрити договорки, нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и за благосъстоянието на българския народ”, посочи Нинова.

Тя беше категорична, че от БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. „Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ" по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави. Пожелавам ви мъдрост и решителност. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент. Нека да я носим достойно”, каза лидерът на БСП.

ДПС: Вярваме, че религията може да бъде миротворец

„Вярваме, че религията може да бъде миротворец” – с тези думи започна декларацията на ДПС, прочетена от лидера Мустафа Карадайъ по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

От партията призоваха за възстановяване на политическата нормалност и рестарт на държавността.

„Има желание за промяна, с която да спрем омразата, разделение, арогантността и агресията. От години липсва нормален диалог между политическите субекти – това ние определяме като конституционална криза. Макар и трудно, процесът по възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото НС. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент може да постави началото”, каза Карадайъ. И допълни, че ако се стигне до предсрочни избори, Движението за права и свободи е готово за тях.

Партията е готова да подкрепи правителство на новите сили в парламента, но при спазване на приоритети като ускорена ваксинационна програма, по-добри мерки за защита на населението и бизнеса, подобряване на Плана за възстановяване и устойчивост, достойно членство на България в евроатлантическите структури.

„45-ото НС е длъжно да отговори на изискванията на суверена, а избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата”. Нека извлечем всички възможни ползи от конфигурацията в този парламент”, призоваха от ДПС.

Христо Иванов: Българските граждани искат законност, правила и здрави институции

 

 

„Изборите свършиха. Откриваме едно Народно събрание, което всички се чудим дали ще го бъде. Откриваме го в неговия истински дом. Президентът Петър Стоянов каза преди време, цитирам по памет, че „парламентаризмът не е вар и тухли”. Тази сграда не е просто символ, тя е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България, която ни свърза с най-добрите примери”, заяви от трибуната Христо Иванов от ПГ „Демократична България”.

„Тук е мястото на българския парламент, а не в Партийния дом. Говори се много за съгласие, за диалог, за това, че трябва да има законност. Това е основното нещо, което искат българските граждани - законност, правила и здрави институции, за да може държавата да бъде модерна, европейска, свободна - онова, което ни завещаха възрожденците”, посочи той.

„Големият политически въпрос е ще го бъде ли изобщо това Народно събрание? Изглежда то ще успее да свърши само едно - да отстрани ГЕРБ и ДПС от властта. Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент? Чертаят се обединителни линии и знаменатели, но преди това да се фокусираме върху това, което ни предстои. Защото трябва да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува”, коментира Христо Иванов.

Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията

"Готови сме да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите, правораздаването", заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!".

"Заставам пред вас заради волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: мутрите – вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста. Не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка, не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов парламент, а и това, което хората от площадите поискаха от нас  - нов главен прокурор и нови регулатори. Втората стъпка е търсене на отговорност - пълна ревизия на корумпираното управление", коментира тя. 

По думите й от партията днес ще внесат проект за решение за създаване на Комисия по ревизията.

"Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието. Така изисква справедливостта. Третата стъпка е да променим правилата, така че повече в бъдеще мутренско управление да не е възможно. Дължим го на избирателите и на бъдещето поколение. Ключов въпрос на доброто управление са правилата на провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни такива. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина. Ще въведем избирателен район за сънародниците ни зад граница. Ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии, ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с действия и бездействия, позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания. Ние сме тук, за да защитим хората, които се трудят неуморно", увери Манолова.

Промени ще бъдат внесени в Закона за личната помощ и Закона за извъредното положение, посочи още тя.

Народното събрание избра новия си председател (ВИДЕО)

След тържествената част депутатите започнаха и работа със задача номер 1 - да си изберат председател. В битката за поста влязоха две дами – Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС и Ива Митева от „Има такъв народ”.  Гласуването зададе и новата тенденция в пленарната зала – мнозинството срещу ГЕРБ. „За” Цвета Караянчева гласуваха само нейните съпартийци. А Ива Митева получи подкрепата на 163-ма депутати - всички, без ГЕРБ.

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева веднага след избирането си. 

"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се перламентаристи да добавим младостта и енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на Народното събрание. 

"Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента  се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова от трибуната тя. 

За зам.-председатели на Народното събрание бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева от „Има такъв народ”, Мукаддес Налбант – предложен от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!”.

За парламентарни секретари бяха избрани: 

ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Хрито Гаджев

"Има такъв народ": Кирил Симеонов и Петър Димитров

БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев

ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед

"Демократична България": Димитър Найденов и Иван Велов

"Изправи се! Мутри вън!": Станислав Колев и Минко Ангелов

Президентът обяви кога започва консултациите за съставяне на нов кабинет

Председатели, заместник-председатели и секретари на парламентарните групи:

Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова. Нейни заместници са Александър Ненков, Румен Христов, Тома Биков. Секретар на групата е Евгения Алексиева.

Председател на парламентарната група на „Има такъв народ” е Тошко Йорданов Хаджитодоров, а негови заместници ще бъдат Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев. Секретар на парламентарната група е Иво Атанасов.  

Корнелия Нинова беше избрана за председател на парламентарната група „БСП за България”. За заместник-председатели бяха определени Георги Свиленски, Крум Зарков, Христо Проданов, Атанас Зафиров, Иван Иванов, Християн Вигенин. За секретари на парламентарната група са избрани Ирена Анастасова и Филип Попов.

Председател на парламентарната група на „Демократична България” е Христо Иванов. За заместници са избрани Цецка Бачкова, Надежда Йорданова, Владислав Панев.

Мая Манолова ще е председател на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!”. Заместник-председател е Николай Хаджигенов, а секретари - Драгомир Ушаков и Станчо Ставрев.

Преди началото на пленарното заседание някои от новите депутати направиха изявления пред журналисти.

„Очакванията за всеки нов парламент са да е кратък. Трябва да изпълним това, което 840 000 български граждани поискаха. 169 общини избраха ГЕРБ и чакат да се случат някакви неща”, каза Маноил Манев от ГЕРБ преди началото на пленарното заседание.

„БСП се бореше да бъде разграден този модел на управление. Да възстановим парламентаризма, защото той беше потъпкан. Първият ни приоритет е да овладеем здравната и икономическата криза”, заяви Ирена Анастасова от БСП.

 

 

„Сред целите на първо място е час по-скоро България да излезе от икономическата и социалната криза, които бяха предизвикани от COVID-19. Мисля, че това трябва да е цел на всички, а не само на ГЕРБ. Ако срещнем подкрепа, това ще бъде добре за България. Ще предложим сериозен кабинет, който е готов от ден първи да продължи да работи на пълни обороти. Всеки загубен ден в учене и чудене какво да правим, ще бъде платен от всеки гражданин”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

„Ще остана като народен представител и ще бъдем конструктивна опозиция", каза Деница Сачева.

От БСП погледнаха към новите си цели в залата. „Нов председател на НС, с нов премиер, ново правителство, ново законодателство и спазване на законите. С Борисов и с име, предложено от него, правителство не може да има”, заяви Георги Свиленски

От ДПС призоваха за разум в сложната политическа обстановка. „Политическата конфигурация е доста сложна. Това е волята на суверена. Да се намери модул, който да бъде работещ. За нас е важно рестарт на държавността и нормално функциониране на институциите”, коментира Джевдет Чакъров

А депутатите на две от новите конфигурации в 45-ия парламент вече са готови със законови инициативи.

„Основната цел, която си поставяме да възстановим българската държавност и достойнство на българския парламент. Имаме голям законодателен пакет”, каза Антоанета Цонева.

„Законопроектите, които ще предложим, са свързани с икономическите мерки. Българският народ е беден, ограбен и болен”, каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Имаме си ясни приоритети, няма да се отделяме от тях. Нашата нагласа е да търсим решение именно през мандат на „Има такъв народ”, но първо трябва да бъде поискана подкрепа и да бъдат проведени разговори. Такива с тях до момента не е имало”, заяви на влизане в сградата на Народното събрание Христо Иванов от "Демократична България".

Репортери: Ванина Недкова, Ивелина Николова, Добромир Николов

Какво предстои след откриването на 45-ото Народно събрание

МЕЖДУ ДВА СТОЛА: 14 министри са избрани за народни представители

"Държавен вестник" обнародва решенията на ЦИК за състава на новия парламент

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК