Специалисти алармират за изоставане в развитието и говора

"Когато липсва връзка между деца и родители и тя се замества с телевизор, тогава е възможно да се наблюдава изоставане в развитието на децата", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS детският психолог Валентин Стоилов.

Той информира още, че до третата година мозъкът на детето се развива бурно и в това време то получава и възприема, попива, информация.

Според специалиста прекомерното стоене пред телевизора влияе негативно върху цялото тяло и психика на детето, а самите телевизионни образи ограничават креативността на малките, за разлика от възприемането на една приказка, четена от родител.

ДА ЖИВЕЕШ С АУТИЗЪМ: Индивидуалният подход и подходящата терапия са най-важни (ВИДЕО)

Той допълни, че според СЗО дете до пет години не бе препоръчително да стои пред телевизор, сега тази граница е паднала до три години.

"Изоставане в развитие се забелязва в комуникация с връстници, в контакт с по-възрастни или по-бавно справяне със задачи. А ако има такъв проблем, родителите не бива да изпадат в паника,  а да се обърнат към специалист, който да им даде съвет какво да се прави", заяви още психологът.

СТИЛ И ЕТИКЕТ: На какво учат децата в Академията за добри обноски

Валентин Стоилов също така посъветва да не се сравняват децата, защото всички са различни и са на определен етап от развитието си.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.