Първият звънец на новото Народно събрание удари в 9.17 ч. тази сутрин

Първият звънец на 45-ото Народно събрание удари в 9.17 ч. тази сутрин. Новите депутати положиха клетва и започнаха работа. Шестима от тях се заклеха онлайн заради задължителна карантина.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Реч пред парламента произнесе и президентът Румен Радев. Той призова за промени в изборното законодателство. С писмо до Народното събрание пък премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството.

В парламента се формира ново, анти-ГЕРБ, мнозинство. Първият му акт беше изборът на председател на Народното събрание. Депутатите подкрепиха за поста Ива Митева. Тя беше избрана с гласовете на съпартийците си от „Има такъв народ”, както и от депутатите от „Изправи се! Мутри вън!”, „Демократична България", БСП и ДПС.

17 минути отне на народните представители, за да се регистрират за първото заседание на 45-ия парламент. Причината – записваха се един по един, защото електронната им система за гласуване остана в новата сграда.

След първия звънец се чу и приветствието на най-възрастния народен представител – в този парламент това е Мика Зайкова.

„Неуморимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива”, сподели Зайкова.

Мика Зайкова: Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание

Тя пожела на депутатите успех, но и им напомни, че са там, за да служат на българското общество.

„България е минала през много трудни премеждия, съдбовни - битки и събития, но винаги е възкръсвала, дами и господа”, припомни тя. 

Мика Зайкова е дългогодишен финансов експерт, завършила е Минно-геоложкия институт и е работила като дежурен инженер в ТЕЦ „Марица-Изток“. Експертизата ѝ я превръща в анализатор от малкия екран и участник в люти спорове.

Дори и без опит на парламентарния председателски стол, за Мика Зайкова ролята на арбитър между остри камъни не е непозната. Датата е 16 декември, а в студиото на „Здравей, България“ гости са Пламен Димитров и Васил Велев.

Спор, извън студиото, между Пламен Димитров и Владимир Каролев прераства във физическа саморазправа. Между тях, в опит да предотврати ексцесии, застава самата Мика Зайкова. Въпреки всичко, и днес, като временен председател на парламента, Зайкова демонстрира, че знае как да охлажда страстите и да поправя сгрешилите, според нея.

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Извън пленарната зала Зайкова обясни, че е реагирала емоционално заради отговорността на задачата си. „Не съм стояла на това място никога. Просто възрастта ме сложи там”, обясни тя. 

За 30 минути на председателския стол Мика Зайкова обяви и оставка – тази на правителството. Тя обаче не беше донесена лично, а депозирана в деловодството от премиера Бойко Борисов.

„Това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение”, посочи Зайкова.

След тържествената част депутатите започнаха и работа със задача номер едно - да си изберат председател. В битката за поста влязоха две дами.

„Нашето предложение за председател на Народното събрание е г-жа Цвета Вълчева Караянчева”, обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Надявам се да направите хубаво сравнение с това, което ще изчета, и това, което чухте преди малко за прекрасната кърджалийска представителка, с уважение. От името на „Има такъв народ” предлагаме за председател на Народното събрание Ива Митева Рупчева”, съобщи Тошко Йорданов от партията на Слави Трифонов.

Народното събрание избра новия си председател (ВИДЕО)

Гласуването за председател зададе и новата тенденция в пленарната зала – мнозинството срещу ГЕРБ. „За“ Цвета Караянчева гласуваха само нейните съпартийци. Ива Митева получи подкрепата на 163-ма депутати - всички, без ГЕРБ.

„Нима всички сте „за“, попита Зайкова. След този въпрос депутатите от „ГЕРБ-СДС“ гласуваха „Въздържал се“.

Ива Митева сяда на председателския стол и с определена задача: „След 1-2 избора смятам, че трябва да е коренно променен съставът на Народното събрание. Със съвсем млади, неангажирани хора, които наистина могат да вземат едни свободни решения”, коментира Митева.

Ива Митева е юрист от СУ „Св. Климент Охридски”. През 2000 г. започва работа в администрацията на Народното събрание. В последните години заема поста директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз” и е съветник на комисията по правни въпроси. Въпреки, че бе избрана за председател като кандидат на партията „Има такъв народ”, Митева не е неин член.

Политическият сезон започна с декларации на шестте парламентарни групи. В тях се чуха призиви за спешни промени на изборните правила.

В първото си изказване пред новия парламент от „ГЕРБ-СДС” припомниха, че те са спечелили изборите. Заявиха, че са готови с кабинет, а ако той не получи подкрепа, било време партията на Слави Трифонов да заяви приоритетите си.

Десислава Атанасова: Ще предложим нов кабинет, който да отговори на предизвикателствата пред страната ни

„Време е шоуто да приключи. На политическата сцена няма скечове, а зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните намерения на втората политическа сила”, гласеше изказването на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От ГЕРБ смятат, че нови избори биха довели до хаос, а според втората политическа сила в парламента „Има такъв народ” те са неизбежни.

"Има такъв народ" внася в НС предложения за промени в Изборния кодекс

„Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Още днес ще внесем готови промени в Изборния кодекс, както ще внесем и готови промени за Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде един лев на глас”, обясни Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Нинова: В последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решения на НС

От БСП настояха за пълна ревизия на досегашната власт и обявиха, че биха подкрепили правителство на втората политическа сила.

„По политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент”, категоричен беше лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ДПС: Вярваме, че религията може да бъде миротворец

ДПС разчете изборните резултати като знак от народа за нов модел на управление. Били готови на нови избори веднага, но биха дали и подкрепа за новите партии в парламента.

„Избирателите искат да се изпълни девизът - „Съединението прави силата”. Това не предполага нито дву, нито три, нито петчленна коалиция. Което автоматически изключва чисто партийни кабинети”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Христо Иванов: Българските граждани искат законност, правила и здрави институции

От „Демократична България” изразиха мнение, че това Народно събрание надали ще има дълг живот. Но било постигнато най-важното:

„Да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС. Изработили сме и събираме подписи за промени в Конституцията. На първо място да поставят главния прокурор под ясна демократична отчетност”, посочи Христо Иванов.

Манолова: Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията

Освен БСП и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!” заговори за ревизия на досегашното управление. От партията предлагат Комисия по ревизията.

„Заставам пред вас, за да потвърдя една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук - мутрите вън”, бяха думите на Манолова.

Критики към кабинета „Борисов” и законотворците от 44-тия парламент белязаха речта на държавния глава Румен Радев. На ход, по думите му, сега са новите депутати, които трябва да докажат, че имат морал и воля за промяна.

Безогледно пилеене на средства и липса на контрол над изпълнителната власт. Така президентът описа управлението на кабинета „Борисов” и законотворците от 44-тия парламент.

„С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политика, те поискаха нови хора, избраха вас. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол”, смята президентът.

Историческият срив в доверието към парламента, по думите на Радев, бил заради законопроекти, внесени тихомълком.

„Нова Конституция - благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение”, посочи Радев.

Като най-спешна задача пред депутатите президентът очерта ремонт на Изборния кодекс. „Не може да бъдете крепостни на никой политически лидер”, смята държавният глава.

Президентът обяви кога започва консултациите за съставяне на нов кабинет

Тест за почтеността и морала на новия парламент, според него, ще е и мястото на журналистите, които отразяват работата му. 

„Старото Народно събрание изолира журналистите и аз се надявам вие да поправите тази грешка”, призова той.

Радев обяви още, че консултациите за нов кабинет започват в понеделник.

„В случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще назнача служебен кабинет. Пожелавам на всички вас да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на отечеството”, завърши речта си президентът Радев.

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Новите депутати бяха посрещнати от протест. Избраниците влязоха с доста амбиции в новия парламент. Някои от тях го направиха за първи път, други се завръщат след дълго отсъствие.

Бял автобус докара депутатите на „Има такъв народ”. Те избраха да минат по червения килим, преди да прекрачат прага на пленарната зала.  

Дали за да избегнат протестиращите пред парадния вход, или по навик, останалите депутати влязоха през служебните входове.

Още преди да положат клетва ГЕРБ препотвърдиха – ще предложат кабинет, но са готови за работа и в опозиция. БСП очертаха бъдещите стъпки пред новия парламент. На фона на сложната политическа ситуация дойде и призив от ДПС – за разум.

Какво предстои след откриването на 45-ото Народно събрание

Депутатите на две от новите формации в 45-я парламент вече са готови със законови инициативи.

„Основната цел, която си поставяме, е да възстановим българската държавност и достойнството на българския парламент”, обяви Антоанета Цонева от „Демократична България”.

„Комисия за ревизия, имаме икономика в спешен порядък, имаме съответните приготвени законопроекти. Здравната криза не е преминала, никой не се съмнява в това”, посочи Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

След края на първото заседание новите депутати нарушиха една дългогодишна традиция. Стълбите пред парламента останаха празни - снимка за спомен този път нямаше. От „Има такъв народ” обаче си направиха такава - с протестиращите. И отново, с белия автобус, си тръгнаха от Народното събрание.

МЕЖДУ ДВА СТОЛА: 14 министри са избрани за народни представители

Вторият работен ден на новите депутати е утре. Те ще имат задачата да изслушат премиера Бойко Борисов, да решат дали да създадат комисия, която да проверява управлението му и да си попълнят постоянните комисии.

Репортери: Ванина Недкова, Десислава Георгиева, Ивелина Николова

"Държавен вестник" обнародва решенията на ЦИК за състава на новия парламент

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК