Спор в пленарна зала предизвика въпросът с оставката на Министерския съвет

Сблъсъци, спорове и скандали избухнаха при първото работно заседание на новия парламент. Депутатите се скараха заради извънреднната точка, която влезе в дневния ред - гласуване на оставката на правителството на Бойко Борисов. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ТУК

От ГЕРБ попитаха на какво правно основание оставката се внася за гласуване. Тя се депозира, не се гласува, възрази Дани Каназирева от ГЕРБ.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите си до избиране на нов, посочи тя.

"На този стол трябва да дойде този, който депозира оставката. Аз не съм сигурен дали не е направен преврат в държавата", заяви Георги Свиленски от БСП.

Спорове в парламента заради разформироването на Оперативния щаб

"Какво ще се случи, като се гласува оставката? Какво ще се случи, ако тя бъде отхвърлена? Искате ли три пъти да я гласуваме - и утре, и вдругиден, защото сме много готини", попита Тома Биков от ГЕРБ. 

Мика Зайкова от “Има такъв народ” заяви, че депутатът е обидил Конституцията и призова към гласуване на оставката.

"Аз се надявам парламентарните групи да не започнат да си съперничат с “Шоуто на Слави”. Защото са неравностойни конкуренти", заяви Татяна Дончева.

Депутатите се заемат със съставянето на три ключови комисии

"Знам каква е целта - искате да унижите Бойко Борисов и кабинета. Добре, унижето го. Но така унижавате и хората, които са гласували за тях", отвърна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Минути след 12 часа депутатите приеха оставката на кабинета "Борисов 3"  със 156 гласа "за". Решението беше посрещнато с аплодисменти.

В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост. Вчера Борисов каза, че планът ще бъде депозиран днес в парламента.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Депутатите се заклеха, формира се анти-ГЕРБ мнозинство (ОБЗОР)

В дневния ред влизат и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

Осем членове на коалицията ГЕРБ/СДС се заклеха като депутати днес. Те ще заемат временно местата на министрите и вицепремиерите, които са се кандидатирали за народни представители, но все още изпълняват функциите си в кабинета.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА