Пандемията е приклещила здраво страната ни в хватката си, каза още германският канцлер

Третата вълна на пандемията от COVID-19 все още не отслабва хватката си в голяма част от европейските страни. И докато някои се опитват плахо да вдигат ограниченията, Германия върви към ново затваряне. Ангела Меркел призова днес Бундестага да одобри нови правомощия, които ще й позволят да налага локдаун и вечерен час в районите с високи нива на зараза.

„За съжаление днес трябва да го кажа отново: ситуацията е сериозна, много сериозна и всички трябва да я приемем. Третата вълна на пандемията e сграбчила здраво страната ни. Това показват ежедневните данни за пандемията от института „Роберт Кох””, обясни канцлерът.

Планът на Ангела Меркел предвижда вечерен час в районите, където броят на заразените надхвърля 100 на 100 000 за седмица. Именно вечерният час и предоставянето на федералното правителство на правомощия да го въвежда принудително предизвика критики в консервативния блок на Меркел.

Ангела Меркел е за кратко затваряне в цяла Германия

Във връзка с вчерашното съобщение на Урсула фон дер Лайен, че е получила първа доза от ваксина срещу COVID-19, към Европейската комисия беше отправен въпрос каква е била ваксината. Самата фон дер Лайен не уточнява с какъв препарат е била ваксинирана, но говорител на Еврокомисията поясни, че става дума за този на Pfizer/BioNTech.

„Ваксинационната кампания на Европейската комисия получава ваксините от белгийските власти, без да има право на избор. Доколкото ми е известно, до този момент сме получавали само от препарата на Pfizer”, каза Балаш Ужвари, говорител на ЕК.

Меркел призова сънародниците си за "скромен Великден"

В Италия от днес тръгнаха свободни от COVID-19  високоскоростни влакове. Те ще пътуват между Рим и Милано и са само за пътници с отрицателен тест.

„Това е наистина добра инициатива и ще накара пътуващите хора да се чувстват по-сигурни”, каза пътникът Доменико Габриели.

 

Видео: Руптли

Междувременно Европейската агенция по лекарствата е започнала проверка на съмнения за друг страничен ефект от ваксината на AstraZeneca, освен образуването на съсиреци. Проверяват се причините при някои от ваксинираните с този препарат да се появяват капилярни кръвоизливи.

Лидерът на ХДС се противопостави на Меркел по въпроса за COVID мерките

Източник: БТА