В дневния ред на заседанието влизат няколко задачи

Решаващо заседание на ръководството на БСП. Левицата се събира за първи път след парламентарните избори на 4 април. Третото място на БСП на вота вече предизвика оставки в Изпълнителното бюро.

Скандал в парламента заради разформироването на Оперативния щаб (ВИДЕО+СНИМКИ)

А днес се очаква левицата да каже и дали ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат през есента. Националният съвет трябва да очертае позицията на БСП в новия парламент и с кои от останалите партии и коалиции е възможно да си сътрудничат и за какви политики.

Заседанието започна с викове „Оставка”. Те бяха отправени социалистите  от младежката асоциация в Перник към лидера на партията Корнелия Нинова заради резултатите от изборите. Младежите се събраха под прозорците на „Позитано” 20. Там имаше и още една акция – бял бус с надпис „Корнелия до победата. СДС е с теб” бе паркиран отпред.

Точка за промени в ръководството не е включена в дневния ред на заседанието. Въпреки, че веднага след резултатите от изборите, оставка подаде Изпълнителното бюро на партията, а тогава Нинова обяви, че няма да си тръгне от поста. Въпреки това нейни съпартийци заговориха за тази оставка.

„Минало му е времето на този председател. Корнелия Нинова трябва да излезе и да се извини за всичко, което направи. Zащо обаче трябваше да загубим изборите? И защо тази жена винаги влиза и излиза през задния вход”,попита Кирил Добрев.

Преди заседанието депутатите от левицата Иван Ченчев и Георги Свиленски коментираха пред NOVA проведеното в петък пленарно заседание на новия парламент.

 

 

„Смятаме, че българският парламент, в този му вид,показва нещо различно. Лошото е, че дава сигнали, които по никакъв начин не удовлетворяват това, което искат хората. Ние сме последователна партия и в този парламент ще продължаваме да настояваме за това, което сме записали в предизборната си кампания. Това, което се случи вчера, издава неопитността на повечето колеги. Искам ми се да не издава друго”, каза Ченчев.

Бурни дебати в първия работен ден на новото Народно събрание (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Свиленски най-важната задача, която трябва да изпълни това Народно събрание, е промяна в Избирателния кодекс, следвана от мерките за подпомагане на българските граждани.

„Ние внесохме 6 законопроекта и очакваме подкрепа от всички политически партии. Те са за подпомагане на социалнослабите, на пенсионерите, на младите семейства, на майките с деца и на учениците. Именно това очакват българските граждани – грижа към тях и техните проблеми. Ние няма да участваме в скандалите, които се случват в парламента, тъй като считаме, че парламентът е място за решаване, а не за създаване на проблеми”, каза той.

Как ще протекат консултациите при президента за нов кабинет

Чечнев подчерта, че БСП няма да подкрепят ГЕРБ за ново правителство. Левицата може да подкрепи кабинет от втората политическа сила, но само по политики и конкретни неща, защитавани и от БСП.