Германският конституционен съд досега е получил около 25 жалби срещу новото законодателство

Десетки германски актьори организираха онлайн протест срещу коронавирусното законодателство на германското правителство, като провокираха дебат за новите национални карантинни правила в Германия, информира БТА.

Новите коронавирусни правила влязоха в сила днес, след като бяха одобрени от парламента по-рано през седмицата.

Известни актьори, сред които Улрих Тукур, Хайке Мач и Ян Йозеф Лиферс, публикуваха сатирични видеоклипове, осмиващи карантинните мерки.
"Тази година се научих от солидарност да соча обвинително с пръст към останалите хора", казва актьорът Мартин Брамбах в един от тези видеоклипове. "Призовавам нашето правителство: Уплашете ни още повече", казва в подобен клип Фолкер Брух.

Протест в Германия срещу проектозакон за локдаун (ВИДЕО+СНИМКИ)

Германският парламент прие в четвъртък нов закон, с който бяха въведени хармонизирани коронавирусни правила за районите, в които има сто или повече случаи на заразяване на сто хиляди души за една седмица.

Обширни части от Германия надхвърлят тази граница, включително градове като Берлин, Кьолн, Мюнхен и Франкфурт.

Новото законодателство дава възможност за въвеждането в много райони на по-строги коронавирусни правила, включително и на вечерен час от 22:00 ч. до 05:00 ч. Новите правила включват и възможност за затварянето на културни заведени като музеи и театри.

Германия въвежда вечерен час в някои области

Германският конституционен съд досега е получил около 25 жалби срещу новото законодателство, заяви говорител на съда, без да уточнява кога може да се очаква съдът да постанови решение по някоя от жалбите.

Германия регистрира вчера 27 543 нови случая на заразяване с коронавирус и 247 смъртни случая, свързани с вируса.