Решението беше взето след оспорван дебат в здравната комисия

На първо четене Комисията по здравеопазване в парламента прие Министерският съвет да направи стъпки за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V". Предложението беше внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова, а решението бе взето след оспорван дебат. В него участваха както депутати и министри, така и представители на съсловните организации.

Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерския съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината след получаване на разрешение на ЕМА. Идеята обаче беше отхвърлена.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че България няма капацитет да извърши оценка за безопасност на ваксината. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов от своя страна добави, че има четири разрешени ваксини, а настоящото законодателство не позволява да се извърши самостоятелно проучване.

„Българското законодателство не предвижда такава възможност, тъй като, за да се случи това лекарственият продукт трябва да бъде за лечение, а той е за профилактика и не трябва да има алтернативи на българския пазар, а вече има четири одобрени ваксини”, каза Кирилов.

„Отново ни препращат в девета глуха, в задънена улица. Пак повтарям - ние се намираме в извънредни условия. И Великобритания прие извънредно законодателство, за да вкара ваксината на Pfizer на своя територия”, заяви проф. Георги Михайлов от БСП.

„Няколко страни в Европа направиха такъв опит. В Словакия той доведе до правителствена криза. Всъщност внесените ваксини на „Спутник V” не бяха използвани и в момента се чудят какво да ги правят”, обяви главният държавен здравен инспектор в оставка Ангел Кунчев.

Заседанието на комисията продължи повече от 4 часа.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК