Иво Инджов: Парламентът се превръща в реален властови център

"Много е вероятно БСП да отхвърли мандата и да се върви към предсрочни избори, няма как партиите на протеста да ги подкрепят", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS политологът Иво Инджов.

Според него БСП може да "тупа топката" няколко дена, но това няма да е работеща формула, защото БСП не е припознавана като партия на протеста и стана ясно, че подкрепа за тяхно правителство не е много вероятно

Политологът е убеден, че на този парламент му остават дни живот.

Той вярва, че няма да се повторят буквално резултатите при нови избори, очаква по-слаб ГЕРБ и по-силни "Има такъв народ".

Д-р Симидчиев: Промените в здравеопазването отговарят на предизборни обещания (ВИДЕО)

"Напълно е нормално да се назначи служебно правителство, което да подготви предсрочни избори, а в тази година на президентски избори това ще качи рейтинга на Румен Радев.

Иво Инджов смята, че парламентът се превръща в реален властови център, а изборната реформа е демократична, не радикална.

В предаването социологът от агенция "Сова Харис" Васил Тончев заяви, че ако мандадът беше даден на "Демократична България", би могло да се формира някакъв кабинет, но с БСП това е невъзможно.

Проф. Александър Маринов: Решението за третия мандат не е взето (ВИДЕО)

"Радев го даде на тях, понеже те го подкрепиха при президентския вот", убеден е той.

Според социолога новите избори няма дададат нещо различно и само се отлага проблема с три месеца. Той очаква слабо качване на БСП и ДПС, като значителна част от гласовете в чужбина ще отидат за ДПС от Турция. Относно "Има такъв народ", Васил Тончев не вижда основания за голямо увеличаване на гласовете.

За него е по-вероятно президентът Радев да спечели от сегашната ситуация, особено ако служебното правителство си свърши добре работата.

Джевдет Чакъров: Склонни сме да подкрепим нова политическа формация (ВИДЕО)

За промените в Изборния кодекс социологът смята, че няма да има съществен ефект от тях, освен подобряване в технологичния процес.

"Купуването на гласове не може да се реши с тези мерки", категоричен бе той.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.