Ремонтът трябва да бъде завършен в рамките на три години

Къщи за 1 евро. С такива оферти малките населени места в Италия се опитват да привлекат нови жители, а и да съживят туризма в пандемията. Този месец още един сицилиански град – Кастильоне ди Сичилия, реши да предлага имоти на цената на едно кафе.  

Кацнал на скала на северния склон на връх Етна, близо до шикозната Таормина и плажовете на източния бряг на Сицилия, Кастильоне ди Сичилия продава реколта от къщи: около 900 изоставени домове. Повечето са разположени в най-старите части на града и са наредени по главния път, който води към величествен замък и панорамна площада, покрита с камъни от лава. 

Домовете от 1 евро обикновено са полуразрушени вили, които някога са били собственост на овчарски и фермерски семейства. А по-скъпите варианти включват елегантни малки замъци, където е живяла селската буржоазия. Много бивши жители на града са мигрирали в Австралия и Южна Америка в търсене на по-светло бъдеще и така и не са се върнали. Кметът Антонино Камарда се надява с мярката да вдъхне нов живот на градчето, където населението е намаляло от 14 000 на 3000 жители.

Кастильоне ди Сичилия оценява имотите според тяхното състояние. Около половината са унищожени и се продават на символична цена от 1 евро. Останалите, които са в по-добро състояние, се разпродават евтино, на начална цена от 4 000-5 000 евро. Ако има голям интерес към един и същи имот, се провежда търг. Ако човек иска да купи, трябва да има подробен план каква къща би искал и как би я реновирал. Специална работна група прави надзор на проектите. Но каква е уловката?  

Ремонтът трябва да бъде завършен в рамките на три години. За разлика от други схеми, тук няма депозит, който да гарантира, че работата ще бъде свършена. Вместо това те изискват от собствениците да сключат застрахователна полица в банка на стойност 4000 евро. Местните данъци са ниски в Сицилия в сравнение с останалата част на Италия. Купувачите могат да се възползват и от схемата на "супер бонус" на италианското правителство, която предлага 110% данъчни кредити за ремонти, които правят къщите по-екологични. 

Повече по темата гледайте във видеото