Като причини се изтъкват пандемията и Brexit

Цените на жилищата във Великобритания растат с най-бързите си темпове от пет години насам. Според банката Халифакс, която работи най-много именно с жилищни кредити, причината се дължи на феномена „страх да не изпусна“, причинен най-вече от пандемията и от Brexit.

Цените на имотите са се повишили c цели 8.2% или с около 20 000 паунда през изминaлaтa гoдинa, което e най-високият годишен темп на растеж за последните 5 години. По данни на Халифакс пpeз мapт тази година пpoдaжбитe нa жилищa във Beлиĸoбpитaния ca ce yвeличили дo 32.2% cпpямo фeвpyapи, дocтигaйĸи дo 191 xиляди. А през април цените скачат с 1,4%,  като средната продажна стойност е достигнала рекорд от малко над 258 000 британски лири. Друга причина за нарастващото търсене и покачването на цените са мерките на правителството в подкрепа на сектора.

Данъкът върху имоти до половин милион британски лири е свален, което допълнително активизира пазара. Според анализатори очакванията са търсенето на имоти да остане силно и през следващите няколко месеца. Спестяванията, натрупани по време на строгия локдаун във Великобритания, са позволили на някои купувачи да инвестират дори повече от първоначално планираното за своите така наречени „мечтани домове“. 

От Халифакс обаче предупреждават, че че възможността за по-висока безработица след края на правителствените програми за подпомагане през септември вероятно ще доведе до забавяне на пазара на имоти към края на тази година.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.