ГЕРБ имат шанс да станат истинска партия или да приключат съществуването си, смята бившият депутат от БСП

"Според Румен Радев ГЕРБ не принадлежи към демократичните партии, защото вижда възстановяване на демокрацията в нашия политически живот без тях", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Иво Христов, геополитически анализатор.

За него президентът вижда това възстановяване чрез усилията на всички партии, без да има значение дали принадлежат към лявото, или дясното пространство. Проф. Христов заяви също, че това е шанс и за самите ГЕРБ да станат истинска политическа партия.

За днешните политически субекти той смята, че за известно време те ще бъдат сплотени от общото си настроение срещу ГЕРБ.

Бившият депутат добави също, че у нас се опитваме да заменим важния въпрос кого избираме на избори с процедура, въвеждане на нови правила, които не решават основния въпрос. Анализаторът вижда в машинното гласуване скрит образователен ценз.

Той смята, че след предстоящия парламентарен вот са възможни всякакви коалиции, а през отминалото Народно събрание много хора са преминали транзитно към следващите избори.

В новата партия на Жан Виденов проф. Христов вижда отцепване на гласове от БСП, но не и разцепване на партията, а за самия Виденов, към когото изпитва истинско уважение, той смята, че е показал как в политиката честността и достойнството не могат да съществуват.

"Няма добър народ и лоши политици, тези неща са зависими. Българската политическо общество не защитава свои социални групи, защото няма и такива социални групи, населението има "мизерна" политическа култура", категоричен бе проф. Иво Христов.

За него към РС Македония България трябва да има твърд подход, въпреки че това може да ни създаде вътрешен проблем.

"Няма спор за историята, историята е такава, каквато е и РС Македония или се съгласява с нея, или си стои там, където е", убеден е той.

"НАТО е организация на САЩ в Европа, щом сме казали "А" и сме влезли в Алианса, трябва да кажем и "Б" и да очакваме защита от тази военна организация. Но е нужно да бъде изяснено на нашите партньори, че България не е Украйна, не е и Полша. България ще понесе негативи от евентуален сблъсък между Русия и Украйна", каза още геополитическият анализатор.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.