Облекчения ще има и за пристигащите в страната

Правителството на Германия одобри планове, предвиждащи да бъде позволено на хора, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, възстановили са се след преболедуване или са показали отрицателен тест, да влизат в страната, без да трябва да остават под карантина, каза правителствен източник, предаде БТА.

Промените не се отнасят за хора, които идват от високорискови райони или от места, където има мутиране на вируса. Смекчаването на мерките важи само за хора, които са получили одобрена в Европейския съюз ваксина. 

Предлагат ваксинация срещу COVID-19 на посетителите на замъка Бран

Лекари казват, че хората в Германия, които искат да се ваксинират, стават все по-агресивни.

"Натискът върху ваксинационните центрове и лекарските кабинети се увеличава. Хората, които много желаят да се ваксинират, стават по-настоятелни", заяви Анке Рихтер-Шеер, която е заместник-ръководител на Германската асоциация на семейните лекари.

ПО ПОГРЕШКА: Имунизираха италианка с 6 дози от ваксина срещу COVID-19

По думите й за мнозина е все по-неразбираемо защо трябва да чакат след други хора, след като Германия разширява кръга на групите от населението, които имат право да се ваксинират с приоритет. Тя каза, че хората идват в лекарските кабинети и изискват да бъдат ваксинирани, въпреки че не е техен ред, а настроенията стават все по-агресивни.

Някои хора също така настояват втората доза да им бъде поставена по-скоро, за да могат да отидат на почивка или да се възползват от определени предимства - като пазаруването без необходимост от тест за COVID-19. Възрастни пациенти, на които е определена ваксинация с препарата на AstraZeneca, искат друга ваксина.

Словакия спира употребата на ваксината на AstraZeneca

След бавното начало ваксинацията в Германия набира скорост. Досега е поставена първа доза ваксина срещу COVID-19 на една трета от населението, а близо 10 процента са напълно ваксинирани.

Страната съобщи днес за 14 909 нови заразени, с което общият им брой достигна 3 548 285. Смъртните случаи се увеличиха с 268 и вече са 85 380. Седемдневната средна заболеваемост на 100 000 души обаче спадна на 108 в сравнение със 115 вчера.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК