Пътниците от тези страни ще трябва да прекарват и 14 дни под карантина

След Великобритания и Португалия ще разреши от понеделник туристическите пътувания за жителите на повечето европейски страни. Това съобщи днес вътрешното министерство в Лисабон, предаде Франс прес.

Пристигащите от страни членки на ЕС с разпространение на коронавируса "под 500 случая на 100 000 жители" ще могат да извършват "всички видове пътувания до Португалия, включително несъществени", уточни правителството в комюнике.

Всички пътници над двегодишна възраст обаче ще трябва да представят при заминаването си отрицателен PCR тест, извършен през последните 72 часа.

Авиокомпаниите, които превозват пътници без такъв тест, ще бъдат "глобявани от 500 до 2000 евро за пътник", посочва вътрешното министерство.

Португалия разхлабва COVID-мерките по-рано

Ограниченията, засягащи съществените пътувания, се запазват само за 8 страни, включително 5 членки на ЕС. Това са Кипър, Хърватия, Литва, Нидерландия, Швеция, Южна Африка, Бразилия и Индия.

Пътниците от тези страни ще трябва да прекарват и 14 дни под карантина.

Разрешават се като съществени например пътуванията с професионална цел, за получаване на образование, събиране на семейства и по здравословни причини.

Вчера Португалия вече разреши в страната да влизат туристи от Обединеното кралство, след като там бяха вдигнати рестрикциите, наложени през януари с цел да спрат ново избухване на COVID-19.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ АВГУСТ: Португалия без смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа

Връзките с Великобритания бяха замразени през януари и подновени през април, но само за пътувания, преценени като съществени.

От идната седмица в Португалия се очаква приток на стотици летовници от кралството - основен туристически пазар, най-вече в южния регион Алгарве.

На 29 май хиляди футболни фенове вероятно ще посрещне и Порту, където предстои финалът в Шампионската лига между Манчестър Сити и Челси.

Източник: БТА