Стоилов представи двамата си заместници и приоритетите си

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов представи днес екипа си. Негови заместници ще бъдат Мария Павлова - следовател и служебен министър на правосъдието в кабинета "Герджиков", и Иван Демерджиев - досегашен председател на адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще бъде Мариян Карагьозов, който е юрист и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

„В три основни направления са нашите правомощия – ръководствата на редица ведомства с редица дейности. Принципите в нашата работа са общи със служебното правителство – професионализъм и прозрачност. Изборите не са най-тежката част от дейността на министерството, тъй като то отговаря само за организация в местата за задържане - затворите и  арестите. За нас е важно да подобрим обслужването за гражданите – най-вече електронното. Проблемните области са най-вече с предоставяне на гражданството, с вписванията и с местата за изпълнение на наказанията. Имаме амбицията да поддържаме активно взаимодействие с ВСС, с цел повишаване на активността на неговата дейност”, каза още служебният министър.

Стоилов: Промените в Конституцията се предлагат от хора, които не могат да се справят с управлението

Стоилов възлага на дирекция „Вътрешен одит” и на инспектората да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство” и на регистъра за особени залози.

"Проверките ще започнат днес или утре, но целта им не е да се търси повод за отстраняване на директорите на съответните дирекции", подчерта Стоилов.

Резултатите трябва да са готови до края на месеца, а дали ще има уволнения зависи от констатациите в тях. 

Сред поставените задачи са и проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години. Преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и Прокуратурата. Провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюзът на синдиците, Съюзът на юристите в България и други неправителствени организации за идентифициране и решаване на проблемите. Организиране и провеждане на изпит за придобиване на юридическа правоспособност за завършили юристи, който беше отложен заради пандемичната обстановка.

 

„На първото заседание на ВСС, което аз председателствах, поставих въпроса, че е необходимо без предупреждение, но съвсем задълбочено и критично, да се обсъди дейността на Специализираната прокуратура и съд. На предстоящото заседание очаквам съдийската и прокурорската колегия за структурата, критериите и начин, по който ще бъде създаден този анализ. Надявам се тази дейност да бъде представена на българското общество в рамките на служебното правителство”, обясни министърът.

За разлика от службите за сигурност, в Министерството на правосъдието няма висши чиновници в неплатен отпуск, каза още Янаки Стоилов. Дори напротив, похвали се министърът.

„Които са били в отпуск, може би ще се върнат на работа. Така че, такъв системен проблем към момента не констатирам”, поясни той.

 

Амбицията на министър Стоилов е да подобри начина на провеждане на заседанията на Висшия съдебен съвет. Така той щял да започне да се занимава с вменените му задачи, но сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев нямало да се разглеждат без сериозни доказателства.

„Не смесвайте политическите послания, които се отправят от различни партии, организации и институции, така че ако има сериозни сигнали във Висшия съдебен съвет, това трябва да бъде обсъждано в този формат”, каза Стоилов.

Министър Янаки Стоилов очаква още тази седмица кадровиците на Темида да му дадат доклади как и под каква форма могат да продължат да работят спецпрокуратурите и спецсъдилищата.