Сдружението "Да запазим корал" предлага то да се извършва с билет

Новата наредба за дивото къмпингуване изправи на нокти и рейки къмпингарите у нас. Според документа, качен за обществено обсъждане, къмпингуването е позволено от май до септември, и то само в морски зони. Доколко е удачна и приспособима наредбата към българските условия и наистина ли с нея се слага край на свободното къмпингуване? Темата в предаването "Социална мрежа" коментираха адвокатите Дончо Бораджиев от сдружението "Да запазим корал" и Светозар Арнаудов от кантората "Арнаудов и Узунова".  

Арнаудов подкрепя наредбата. Според него забраната за дивото къмпингуване вече е факт. 

"Няма нищо свободно в бариерите и оградите. Ние се съобразяваме с дървета, храсти, бряг и терен, не с конкретни заграждения. Наредбата е абсолютен нонсенс, ако говорим за свободно къмпингуване. Като че ли регулира квартал в град", каза от своя страна адв. Дончо Бораджиев.

Обмислят нови правила за свободното къмпингуване

"Къмпингуването да става с билет, било то с приложение или с интегрирани карти, на ниво община. Парите трябва да отиват в общината", призовава Бораджиев.

Йордан Ибришимов от Българското кемпер общество обясни, че новите правила в наредбата не отговарят на потребностите на къмпингуващите и е необходима национална къмпинг стратегия. По негови данни 18,3 млрд. на година е доходът от къмпингуване в Европа, а България не допринася за него. 580 са регистрираните къмпинги у нас.

Потърсихме мнението и на кмета на Община Царево Георги Лапчев, където местната власт всяко лято се сблъсква с казуса за дивото къмпингуване. Защо новата наредба изглежда непълна и недостатъчна за мнозина от кметовете и защо те настояват за конкретен регламент? Възможно ли е да се взаимства готов модел за диво къмпингуване такъв, какъвто е в съседните европейски държави? 

Всичко по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.