Президентът участва в срещата на върха на НАТО, която се провежда в Брюксел

"Не виждам бъдеще на НАТО като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване. Това каза президентът Румен Радев в изявление след срещата на върха ЕС – САЩ.

„Обсъди се широк спектър от въпроси – от адаптацията на алианса към все попредизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети и бъдещата роля на съюза, Русия, Китай, изтеглянето от Афганистан, Близкият изток до киберсигурността, COVID-19 и промените в климата“, каза той.

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО: Лидерите ще поискат уверения за подкрепата на САЩ

„Всички споделиха своите виждане, че най-важният фактор за нашата колективна сигурност е нашето единство като съюзници. За първи път в стратегически документ на НАТО се разглежда единството във всички измерения. Не само в общата политическа воля и постигането на съвместимост във военен аспект. Нещо още по-важно – България има принос за това разглеждане на единството на този стратегически документ. Спомняте си, че на срещата на върха през 2019 година поставих въпроса за растящата дистанция между страните в НАТО, разделени на признака производители на военно оборудване и купувачи на такова. Високоразвитите страни, които произвеждат и продават военно оборудване, те влагат своите 2 % в своята икономика и социални системи и ги развиват още повече. А други страни като България са с ограничени възможности и ресурси и напротив – ние даваме нашите 2 % и ги влагаме в икономиките и социалните системи на тези развити страни“, подчерта Радев.

Радев ще води българската делегация в Брюксел

"Изказах тогава и своето виждане, че не виждам бъдеще на алианса като на пазар. Аз виждам неговото бъдеще като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване и по този начин демонстрират своето единство. Още тогава предложих да се вземат мерки, така че всяка съществена военна сделка да се съпътства от програми за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Тези предложения са намерили място в дневния ред 20-30 разработван от генерален секретар Йенс Столтенберг и неговия екип, които още тогава приеха тази идея с голямо одобрение и работят по нея.