Пробата е установена в Плевен

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като индийския вариант "Делта". Случаят е от април, но беше публично оповестен днес, което според здравния министър е недопустимо.

Д-р Стойчо Кацаров поиска обяснения от Националния център по заразни и паразитни болести за това имало ли е забавяне. Междувременно у нас пристигна еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду, която призова българите да се ваксинират.

СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица.

Пробата е взета на 5 април и не е установена принадлежност към познатите щамове. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през месец юни е установено наличие на показателите за варианта. Оттогава не е установена нова проба на варианта "Делта".

Пациентът е мъж на 26 години. Той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина. Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите.  По данни от извършеното епидемиологично проучване на 24 февруари мъжът е бил ваксиниран с първа доза от препарата на AstraZeneca.

Новата заповед за маските влиза в сила

„Към момента у говорим за една единствена проба, така че е много ранно да всяваме паника по въпроса, но всички разпространения с започнали с единични щамове”, обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Здравната инспекция в Плевен започва епидемиологично проучване, за да се установи имало ли и е други носители на този щам.

„Минало е известно време, но все пак може да се види кой е преболедувал, къде е изследван, поясни Христова.

Здравният министър заяви, че появата на индийския вариант не дава основание за ново затягане на мерките, но предупреди, че това не е изключено.

„Ако регистрираме ръст в броя на заразените, ще се наложи затяган е на мерките. Искам да апелирам да го примемем не с паника и със страх, а да го приемем като предупреждение, че трябва да ускорим ваксинацията”, каза още Кацаров.

За същото призова и еврокомисарят по здравеопазване след пристигането си в София, където посети два имунизационни пункта.

„Гражданите трябва да вярват във ваксините. Те са безопасни и ефективни. 50% от европейците вече имат първа доза. В България този процент е около 15”, поясни Кириакиду.

Еврокимисарят уточни, че от констатациите на учените ще зависи дали антигенните тестове могат да станат основание за издаване на цифров сертификат. В момента около 100 000 преболедували българи не могат да се сдобият с докумета, защото са диагностицирани с антигенен тест.