Информацията от нея вероятно ще бъде налична още днес

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29. Това научи NOVA от източници в Министерството на отбраната. По-късно на брифинг служебният военен министър Георги Панайотов обяви, че вътрешната обвивка на кутията, която съдържа информацията, вероятно не е повредена. Това дава надежди, че данните от нея може да бъде снети още днес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Припомняме, че две седмици след авиокатастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев, военните се опитваха да локализират мястото на инцидента и да достигнат до отломките на самолета. 

Жената на загиналия военен пилот с нейна версия за трагедията

 

Намериха мястото на катастрофата на МиГ-29 (ВИДЕО)

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борда на кораб от Българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортирана до „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, заяви министър Панайотов. 

 

„Външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната е здрава”, каза още той. И допълни: „Ще имаме информация за всички параметри на самолета - скоростта и височината, на която е летял, работили ли са двигателите, каква е била траекторията на полета, в какво състояние са били средствата за управление, дали пилотът е предприел в последния момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако кутията не е повредена”.

Панайотов обяви, че данните няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни", обясни още той.

 

 

САМО ПРЕД NOVA: Говори жената на загиналия пилот (ВИДЕО)

„Въоръжението в Българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици”, коментира още служебният военен министър.

Той припомни, че през 2015 г. у нас е пристигнала делегация на НАТО, която е определила нашето въоръжение с думата „ръждясало”, но тогава нищо не е било предприето. 

„Българската армия се нуждае от повече средства и по-фокусиран подход”, категоричен бе Панайотов.

Какви са хипотезите за падането на бойния самолет

По-късно през деня на брифинг стана ясно, че операцията по изваждането на черната кутия е продължила час. Дистанционно управляем подводен апарат е отделил устройството от останките на самолета чрез специален манипулатор.

Капитан Мирослав Добрев поясни, че минният ловец „Цибър” през нощта е извършил преход до мястото, където са били открити останките на самолета. След 07.00 ч. е започнало обследване.

„В 10.20 ч. черната кутия беше открита и в продължение на 20 минути работихме с апарата на фирма „Хидроремонт” за извличането и пренасянето на кутията на борда”, поясни той.

Черната кутия е цяла, но специалистите ще пояснят дали ще може да се извлече необходимата информация от нея, коментира Добрев.

Съпругата на загиналия пилот: Не спирайте да летите, макар и на счупени самолети