Гореща вълна обхвана страната през последните няколко дни

Стотици жертви на невижданите жеги в Kанада. Смъртта на над 200 души се приписва на горещата вълна, която е обхванала западната част на страната.

Два пъти повече хора са починали в Британска Колумбия откакто започнаха жегите преди няколко дни. Съдебните лекари и моргите събират данните, като се смята, че жертвите на горещините може да са и повече.

"Много хора ще се озоват в болница или със сериозни проблеми. Причината е, че някои от тях не знаят как да се пазят от жеги", заяви Върна Фишер, доброволец.

СЕДМИ ДЕН ГОРЕЩИНИ: Опасност от пожари в Гърция

Доброволци обикалят местата, където се събират бездомни и предалагат вода и съвети къде да се крият от жегата. В спортни зали и складови помещения се организират охладителни центрове, където температурата се поддържа ниска с мощни климатици. Както обикновено, възрастните и хронично болните са най-уязвими.

"Когато е толкова горещо, възрастните хора подценяват опасността. Забравят, че трябва да стоят на закрито и да се пазят от дехидратиране. Препоръчваме следобедна дрямка, когато е най-горещо или да пуснат щорите и да гледат филм", посочи Морган Фърни, служителка в старчески дом.

Невиждани жеги по Западния бряг на САЩ

За много канадци горещото време е добра новина. Тези без здравословни проблеми изпълниха паркове, плажове, реки и басейни. Западните части на страната са известни с дъждове и гъста облачност и местните хора приветстват яркото слънце.

"Изобщо нямаш усещането, че си във Ванкувър. Изживяването е интересно. Много е забавно да си непрекъснато навън. Само се налага да пием много повече вода”, категоричен е Алекс Фрейзър, жител на Ванкувър.

Горещата вълна по Тихоокеанското крайбрежие е историческа. В продължение на няколко дни абсолютният температурен рекорд в Канада беше подобрен три пъти. Последните стойности са наистина невероятни - 49,5 градуса. До миналата седмица в Канада никога не бяха отчитани повече от 45.