Днес се навършват 50 години от трагедията с легендите на "Левски"

Днес се навършват 50 години от трагедията с Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Легендарните футболисти на „Левски” и националния отбор губят живота си на 30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа край Витиня. Пет десетилетия по-късно споменът за тях се предава от поколение на поколение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За годишнината от гибелта им в София ръководство, ветерани и привърженици на „Левски” поднесоха цветя и венци. На мястото, на което се случва трагедията, дарители издигнаха нов паметник.

„Аз винаги съм бил винаги фен на „Левски”. Идеята и желанието за паметника ми дойдоха преди два-три месеца. Искам да зарадвам хората”, сподели Милчо.

„Левски” почете 78-тата годишнина от рождението на Гунди (ВИДЕО)

Монтиран едва вчера, днес около монумента с ликовете на двамата футболисти тълпа от фенове-ветерани стискаше ръката на Милчо. Предпочита да го наричат просто така. Защото не той, каза, е важният, а споменът за легендите на „Левски”, който 50-години по-късно не избледнява.

 


На 30 юни 1971 година състезателите на синия клуб пътуват през прохода „Витиня” с личния автомобил на Гунди. От странично разклонение на пътя изказа ЗИЛ с ремарке. Въпреки опитите на Гунди да избегне сблъсъка, автомобилът се удря челно в резервоара на камиона и избухва в пламъци.

На поклонението на 2 юли се събира невиждана за подобно събитие тълпа. Участници в него говорят за присъствието на стотици хиляди души, в района около стадион „Герена”.

Повече гледайте във видеоматериалите.