Граждани внесоха близо 90 000 подписа в подкрепа на изграждането на нова сграда

Ново развитие и по казуса с Националната детска болница. Близо 90 хиляди подписа бяха събрани и внесени в деловодството на президента. Гражданите подкрепят изграждането на нова сграда. Все още няма консенсус по въпроса на същия терен или на друга локация ще се издига бъдещата педиатрия.

Комитова: Сградата за детската болница не може да бъде нито реновирана, нито съборена

Първа копка на познатия на всички строеж се прави през далечната 1978 година. От 2004 година се коментира дали новата педиатрия да бъде в сградата или в нова. През 2011 година подробният устройствен план казва, че сградата трябва да бъде съборена и на нейно място да бъде издигната нова.Въпреки това обаче през 2019 година Здравното министерство пуска обществена поръчка за около 100 млн. лв. за Педиатрия в същия строеж. През 2020 г. експремиерът Бойко Борисов реши той да бъде съборен, но и до днес сградата стои на мястото си.

Ива не е от родителите, които са обикаляли цяла София в търсене на лекар за своето дете. Но става свидетел на перипетиите, с които се сблъсква нейна близка.

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Удовлетворени ли са протестиращите от новите планове на институциите

„Детенцето й, което беше на същите години като моето, беше диагностицирано с много тежко заболяване. Диагнозата беше забавена от обикаляне от болница на болница. На 24-годишната майка лекуващият лекар беше казал след операцията - вие сте млада, ще имате и други деца”, разказва тя.

В своята 21-годишна практика като детски невролог доц. Петя Заимова се среща с много родители в подобна ситуация.

„За да извършат най-правилното изследване, по възможно най-бързия начин и то да бъде качествено, коства разхвърляно обикаляне в София, губене на време и в не малко случаи –живота и здравето на тези деца”, обясни тя.

Нов протест заради бъдещата детска болница в София (ВИДЕО)

И Ива, и доц. Заимова застават зад каузата в София да има Национална детска болница – и слагат подписите си под петиция заедно с още близо 90 хиляди души. Днес документите бяха внесени в президентството.

40-годишният строеж в двора на Александровска болница няма как да се превърне в дълго чаканата педиатрия, обясни регионалният министър.

„От 2011 г. имаме действащ план, в който пише, че на това място ще има нова сграда за болница. Това е закон. През 2019 г. някакви хора се поставят над този закон и казват: „не, ние ще си поправим сградата”, правят обществена поръчка за 100 млн. така, на око. Аз, като регионален министър, мога да издам виза за проектиране на чисто нова сграда в Медицинска академия - чисто нова детска болница”, каза Виолета Комитова.

МЗ внася нов план на Национална детска болница

„Много важно е изборът на терен да се случи след дебат. Къде е камара на архитектите, къде е съюзът на урбанистите, камара на инженерите”, попита арх. Бакалова. А разговори за нова локация вече са водени – с главния архитект и кмета на Столична община.

„Може да се построи до бившите казарми, до „Арена армеец”, до зоопарка или до правителствена болница”, каза арх. Бакалова. При най-оптимистичния сценарий нова педиатрия в София може да има до края на 2024 година, смятат гражданите от инициативата.