До два месеца Софийският районен съд трябва да излезе с решение

Край на сагата „Делта гард” срещу Минчо Спасов. До два месеца Софийският районен съд трябва да излезе с решение дали бившият депутат е уронил престижа на охранителната фирма, като е заявил, че тя действа като организирана престъпна група с прокуратурата. Повод за думите му било присъствието на служители на фирмата по време на митингите в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор. 

Обвинител номер едно няма да бъде разпитан за присъствието на служителите на охранителната фирма „Делта гард” по време на протестите в негова подкрепа миналата година. Това реши Софийският районен съд, като отхвърли искането на Минчо Спасов.

„За това, че в Прокуратурата действа организирана престъпна група.  Това твърдение е от типа на ноторните факти”, каза Минчо Спасов.  

„Категорично не отговарят на истината. Представляваното от мен дружество не е охранявало протестите. Не е преобличало свои служители в униформи на полицаи, които да бият протестиращи”, коментира адвокатът на „Делта гард” Димитър Петров.

Съдът ще реши дали и „Делта гард” има основание да твърди, че думите на Спасов са нанесли щети на реномето ѝ. Бившият депутат и настоящ адвокат е на мнение, че като юридическо лице те не могат да претендират за подобно нещо.

„Делта гард” действа като процесуален субституент на прокуратурата, което е само по себе си много подозрително и говори за съществуването на връзка”, каза още Спасов.

„Ответникът открито твърди - внушава, че представляваното от мен дружество участва като организирана престъпна група с прокуратурата, с главния прокурор за завземане на бизнеси”, добави Петров.

Връзката между „Делта гард” и прокуратурата бил известният столичен следовател Петър Петров, по прякор Еврото, твърди Минчо Спасов. От охранителната фирма отричат формално да имат нещо общо с него.