Ходът на Слави: Ще подкрепят ли партиите на статуквото предложеният кабинет?

"ГЕРБ няма да застане зад правителство на "Има такъв народ", Слави Трифонов прави нещо коректно, заяви какво ще направи с това, което има, но той представлява много малка част от избирателите след ниската избирателна активност", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Антоанета Христова, политически психолог.

Според нея няма да ги има вече онези управляващи с избиратели над милион и допълни, че приоритетите на Слави са противоречиви, недостатъчно обмислени.

За проф. Христова, ако не успее правителство сега, на следващите избори още по-малко хора ще излязат да гласуват.

"Николай Василев е десен човек, човек с опит, извън него всички останали единствено могат да се похвалят, че са завършили в чужбина, но това не значи нищо, без да имаш опит за управление в България", смята политическият психолог.

Тя вижда два ясни приоритета в програмата на "Има такъв народ" -  таблети за децата и идеята за Космоса, другите са като пожелателни и няма експертиза във формулирането на посланията.

В предаването журналистът Явор Дачков сподели, че за него моделът Борисов-Пеевски е бил отвратителен и той не иска да се връща. Но вярва, че Слави Трифонов е продукт на задкулисието и дава знак, че е инсталирана кукла на конци, а сценарият му не се пише от неговите сценаристи. Дачков заяви още, че в този кабинет има хора на Пеевски, на ДПС, на Румен Радев.

Според журналиста е необяснимо, че хора като Николай Василев са приели да участват в това, което предлага Слави Трифонов. А ако БСП се съгласи да подкрепи такова правителство, ще бъде пагубно за партията, ДПС може да опитат да се залепят за новото лице, отървавайки се от Борисов.

"Всичко в така предложеното правителство е случайно, в идеята за Космоса интересно е само споменаването на Северна Македония, защото това е важният въпрос, който и Слави Трифонов не се поставя сериозно", заяви още Явор Дачков.

Бившият външен министър и основател на "Атлантическия клуб" Соломон Паси пък изрази задоволство, че един от приоритетите на Слави Трифонов е Космоса. Според него за изпращане на астронавти в Космоса не е нужно да сме изключително мощна държава, доказателствата са в миналото ни. За паси е важно е да има проект, въображение и визия и се радва, че има кабинет, който ще върви в тази посока.

Политологът Слави Василев изрази позицията, че Слави Трифонов всъщност прави много интелигентен ход, той вижда как лидерът на "Има такъв народ" успява да превърне дефекта на българския парламентаризъм в ефект, да представи пред отговорност всички останали политически формации да одобрят или не предложените личности в кабинета, както и изброените приоритети.

Според Василев така "Има такъв народ" продължава да не влиза в колаборация с партии на статуквото, но и формацията поема отговорност.

"За да стане факт този кабинет, той би трябвало да получи подкрепата на партиите на протеста, ако те не го подкрепят, е възможно да се отиде на нови избори, което няма да е благоприятно за самите тях", констатира политологът.

Слави Василев вярва, че ако започне да функционира правителство на малцинството, парламентът наистина ще работи, както е предвидено в Конституцията, а не както през последните години да изпълнява волята на правителството и министър-председателя.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.