Министърът е получил сигнали от Рашков за нарушения, извършени от обвинител номер 1

Напрежението в правосъдната система ескалира. За първи път в съвременната история на България започва процедура по отстраняване на главен прокурор. 

Правосъдният министър Янаки Стоилов вече е получил официален сигнал от вътрешния - Бойко Рашков, за нарушения, извършени от Иван Гешев.

По предложение на Стоилов темата за предсрочно отстраняване на главния прокурор влиза като първа точка на Пленума на Висшия съдебен съвет още следващата седмица.

Последва реакция и на Прокуратурата. Говорителят на Гешев обяви, че Янаки Стоилов изпълнява волята на вътрешния министър и допълни, че мотивът е политически, а не юридически.

Макар и безпрецедентна до момента, процедурата все пак има правила, записани в Конституцията. Още в понеделник кадровиците ще настояват да се запознаят с цялата налична информация до момента, а в четвъртък ще решат по какви правила ще премине тя. Ще решат и дали Иван Гешев ще бъде изслушан, защото има такова право.

Милева за предложеното освобождаване на Гешев: Политически акт

Когато се стигне до самото гласуване, двама души нямат право на глас. Това са главният прокурор - като засегната страна, и министърът на правосъдието, който по закон няма право на глас, в която и да е от всички процедури.

Искането за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев ще влезе като първа точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет още следващия четвъртък - 22 юли. Информацията е над 100 страници, уточни Янаки Стоилов. Той обаче не конкретизира какво точно пише.

„Да речем, разгласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване а на лица, които заемат висши държавни длъжности и други. Но нека сега не изпреварваме събитията”, посочи правосъдният министър.

ВСС публикува доклада на Бойко Рашков срещу Иван Гешев (ДОКУМЕНТ)

От Прокуратурата видяха политически мотиви в действията. „Учудени сме от това защо го внасят чак сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. Няма да коментираме този политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи”, категоричен е говорителят на обвинител номер едно Сийка Милева.

Ако засега искането за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер едно се базира на твърдения за действия и бездействия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и за нарушаване на етичния кодекс на магистратите, то е възможно на по-късен етап да се открият и данни за престъпления срещу правосъдието.

„Ако вече става дума за действия и бездействия, които могат да бъдат квалифицирани като престъпление, предполагам, че това е въпрос на отделно действие. То е не е предмет на искането, което съм направил до Висшия съдебен съвет”, уточни Стоилов.

За да бъде предсрочно освободен от поста си Иван Гешев трябва да събере 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, напомни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Нарушението „уронване престижа на съдебната власт” е доста широко и в него се включват най-разнообразни. Трябва за всеки конкретен случай да се преценява”, обясни доцентът. 

Препятствие пред събирането на нужните 17 гласа „за” ще бъдат и 10-мата членове от прокурорската колегия, смятат експертите.

„Трудно е да се прецени към настоящия момент. По принцип членовете на прокурорската колегия винаги гласуват единно”, каза още преподавателят по конституционно право.

Съмнения за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев изказаха и от партия „Има такъв народ”, като най-голямата парламентарна група.

„Ако някой ви каже, че, влизайки в парламента, ще смени Гешев с друг - лъже. Просто лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви при подмяна на състава на ВСС. В момента законът е такъв, че това е невъзможно. Това, което може да бъде направено, е да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

Процедурата във Висшия съдебен съвет по предложението на Янаки Стоилов ще отнеме поне месец, прогнозират юристи. Каквото и да е решението на ВСС, то ще бъде изпратено на президента Румен Радев. Държавният глава има право само веднъж да откаже да разпише указа за предсрочно освобождаване.