Над 400 000 от тях са от България

Близо три милиона хакерски атаки е имало само в седмицата на парламентарните избори и то само в три общини у нас. Над 400 000 от атаките са от България. Те са установени с помощта на специални сензори. Най-честата причина за атаките е търсенето на информация. Бумът, специалистите отдават на развитието на технологиите, но и на липсата на адекватни мерки за защита.

Хакери атакуваха сайтовете на украинския президент и службата за сигурност

„У нас се наблюдава увеличаваща се вълна на кибератаките. Това се дължи както на факта, че новите технологии помогнаха на хакерите да се „въоръжат” с нови похвати, а от друга страна е това, че ние не сме взели адекватните мерки”, заяви Мирослав Стафанов - експерт по киберсигурност в Държавна агенция „Електронно управление".

 

 

Заради съмнения за всяване на паника в деня на вота държавата е наблюдавала определени сайтове. Капацитетът й обаче позволява да се прави мониторинг на едва три от всички 266 общини.

Хакери искат 70 млн. долара, за да освободят данните на стотици компании

„Те сканират за уязвимости дадената мрежа, намират такава и в следващият момент с екплойд те влизат вътре в мрежата. В днешно време е много лесно да се купи този екплойд – става все едно си купуваме примерно обувки от онлайн магазин. Можем да си го купим и да влезем. Всичко зависи от защитата”, каза още Стефанов.

Още по темата гледайте във видеото.