Температурите остават високи

Жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен за утре за Северна и Западна България. Предупреждението е издадено от НИМХ и важи за 22 области. 

Графика: НИМХ

И тази вечер в Северозападна България има бури. Порои с градушки има между Вълчедръм и Кнежа. В Ботевградско, Мездренско и Врачанско също валят интензивни дъждове с градушки. 

За вторник само в югоизточната част от страната ще се задържи слънчево и горещо. Максималните температури ще са от 26 градуса в крайните северозападни райони до 34 градуса на Югоизток.

По Черноморието ще е слънчево и чудесно за плаж. Над северните райони около обяд ще се заоблачи и на места са възможни кратки  валежи. Ще духа умерен вятър от юг, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 28°-31°, а морската вода е 26°-27°.

Над планините сутринта ще е с повече слънце. По-късно през деня ще се развива купеста и купето-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Температурите остават високи.

Оказва се не всички прояви на времето са толкова предвидими, колкото гръмотевиците и валежите.

„Къде ще вали градушка може да се прогнозира в рамките на час или два предварително – след като вече е започнало развитието на съответния градоносен облак”, казват синоптици.

Ако обаче не сте проверили прогнозата за времето или не сте покрили колата си при градушка, GPS-ът ще ви отведе в сервиза.

В сезона на летните бури там почивка няма. Последната градушка нанася сериозни щети по покрива, капака и вратите на колата на клиенти на Васил.

„По цялата кола имаше щети, но остава малко и ремонтът ще е готов изцяло”, разказва той.

Само два дни са необходими на Васил да се справи с вдлъбнатините по автомобила. Според него ако шофьорът не беше успял бързо да се скрие от бурята, щетите щели да бъдат много по-сериозни.

„В такива ситуации е най-добре да се скрием под дърво или навес докато градушката спре”, добавя Васил.