Част от сградите се наводнени от проливните валежи

Торнадо остави жители на село Губеш, Община Годеч, без покриви над главите им и без ток. В късния следобед в понеделник стихията изкоренила десетки дървета в гората край селото и след това се стоварила върху домовете на хората. Паднали са и близо 50 литра дъжд на квадратен метър.

Местните, чиито домове са най-силно засегнати, се чудят как ще посрещнат дъждовете и през днешния ден. Общината, както и село Губеш, остават с жълт предупредителен код за опасно време.

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ: Естествени процеси или следствие на човешка дейност?

Елена Петкова живее сама. Малко преди бурята излиза от стаята, която минути по-късно е опустошена. И това я спасява. Тя е сред жителите на селото, които успели да видят стихията с очите си.

„На 75 години съм и през живота си не съм виждала такова чудо. Помете всичко”, споделя Елена.

Доброволци от Годеч се събраха днес, за да помогнат кой с каквото може на засегнатите възрастни хора.

„Разчистихме падналите дървета, клони, помагаме им по дворовете, събираме керемиди. И енергото работи от снощи, а се мислеше, че 2-3 дни ще останат без електрозахранване”, заяви Радослав Асенов, кмет на Община Годеч.

Равносметката: без покрив са повече от 10 къщи в Губеш. А 24 часа след торнадото прогнозата вещае нов дъжд. Тези къщи ще имат нужда от сериозен ремонт.

„Надявам се и държавата да помогне по някакъв начин на тези хора”, заяви кметът.