Експертите са категорични - климатичните промени са факт

Екстремното време по света отново изведе темата за глобалното затопляне на преден план. Експертите са категорични - климатичните промени са факт. И докато някои от тях са част от естествени процеси, други са следствие на човешка дейност.

Жълт код за бури и градушки в 22 области

Природните бедствия от последните седмици са показателни, че са нужни решителни и незабавни действия срещу климатичните промени. Това заяви Урсула фон дер Лайен по време на среща в Чехия, станала жертва на опустошително торнадо миналия месец.

“Всички виждаме колко е важно да инвестираме в борбата срещу климатичните промени, срещу глобалното затопляне. Екстремните и унищожителни метеорологични явления стават по-чести и по-интензивни. Те ни напомнят колко високи са цените, ако не предприемем действия. Цени в човешко страдание, не само финансови последици”, заяви тя.

Климатолози отчитат, че подобни явления започват да стават все по-чести и тази тенденция вероятно ще се запази и занапред.

“Повечето от тези събития са си абсолютно природни процеси, които се случват съвсем обичайно, ако не ежегодно, то поне през няколко години. Ние трябва да ги изучаваме и да можем по-добре да разберем тяхната същност”, смята докторът по климатология Симеон Матев.

Проучвания отчитат, че темпът на затопляне на земната повърхност се е покачил с 1,1 градус. Границата, която учените поставят като рискова и опасна е 1,5 градуса. Граница, която можем да достигнем най-рано след десет години.

“Такива бедствия ще се случват, те дори са изпреварващи това, което се очаква. Не могат да бъдат прогнозирани с голяма точност, но със сигурност е необходимо, освен да намалим емисиите, също да мислим за адаптация на градовете и за други мерки, с които може човешките общности и екосистемите да са по-устойчиви”, казва старши експертът по климата към WWF Апостол Дянков.

Наводненията в Германия са отнели живота на 160 души

Освен върху предотвратяването на подобни бедствия, фокус трябва да има и върху защитата на населението при подобни случаи, отбелязват климатолози.

“Екстремните явления - интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които са характерни за нашите ширини - през последните години са по-чести, отколкото преди. Така че ние не можем да избягаме от тях, но по някакъв начин можем така да направим, че да имаме по-малко щети”, добавя Матев.

Експерти подчертават, че не е нужно да се правят големи жертви, за да може да се върне екологичния баланс, където той е разрушен.