Боян Магдалинчев отговори на обвиненията, че гласуването там е било като тест за лоялност към Иван Гешев

Част от магистратите от ВСС, които отхвърлиха процедурата за отстраняване на Иван Гешев, поискаха Конституционният съд да реши кой и как може да освободи предсрочно главния прокурор. А след думите на правосъдния министър, че търси депутатска подкрепа за сезиране на съда и образуване на такова  дело, от ВСС поискаха повече уважение между изпълнителната власт и магистратите.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев отговори на обвиненията, че гласуването там е като тест за лоялност към Иван Гешев.   

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

„Някои неща звучат почти като заплаха или закана. Ако Съветът не прави това, ще видим какво ще се случи”, коментира Боян Магдалинчев.

Реакцията идва три дни след решението да не започне процедура по предсрочно освобождаване на Гешев от поста главен прокурор и последвалото изслушване на правосъдния и вътрешния министри в парламента.

„Аз лично бих предпочел действително да се сезира Конституционният съд по този въпрос. Нека Конституционният съд да отговори”, каза Магдалинчев.

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие

„Аз приех като лична обида твърдение от парламентарната трибуна от рода, че членовете на Висшия съдебен съвет не поеха въжето, което им се подаде от министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи”, заяви Вероника Имова, член на ВСС, съдийска колегия.

„Предпочитам да си отида, вместо, така да се поставят ултимативно нещата”, заяви МАгдалинчев.

Според двамата магистрати, в процедурата по предсрочно освобождаване на някой от тримата големи в съдебната власт, са описани най-общи положения, но не и конкретика. Затова предлагат - ако депутатите променят Конституцията, да ревизират този текст.

„Не може до безкрайност да виси като „дамоклев меч” едно обвинение, върху който и да било гражданин, както и върху някой от тримата големи”, заяви Вероника Имова.

Коментар на ситуацията направиха само магистрати, които гласуваха против процедурата за отстраняване. Те имаха общо 12 гласа в съвета. За старт на такава процедура се обявиха 8 от ВСС.