В САЩ планират трета доза за най-уязвимите групи от населението

Франция окончателно одобри спорния закон за задължителната ваксинация. Мерките влизат в сила от август, въпреки че две поредни седмици десетки хиляди протестираха в големите градове. Дебати за задължителна ваксина вървят и в Германия, а в Съединените щати вече планират трета доза за най-уязвимите групи от населението.

Задължителната ваксинация във Франция не е за всички. А само за здравните работници и служителите в старчески домове. Но големите спорове са заради факта, че сертификатът ще се изисква за редица услуги, като пътуване със скоростните влакове или самолет, или посещение на заведения и музеи.

"Ето ги резултатите - гласували 324. За са 195. Против са 129. Сенатът одобрява закона", заяви Роже Картучи, зам.-председател на Сената на Франция.

Протести в Европа срещу ограниченията и задължителните ваксини

Около 100 хиляди протестираха срещу здравните сертификати по-миналия уикенд. Броят им нарасна на над 150 хиляди тази събота и неделя. Но властите настояват, че сертификатът е за доброто на всички граждани.

"Ще се наложи да се ваксинирам. Иначе може да се окаже, че няма да имам възможност да работя", категоричен е Даниел Сампе, доставчик на магазини и заведения.

В Гърция отново отварят COVID клиниките. Те бяха затворени след спада на броя на заразените, но са необходими отново. Новите случаи се движат между 1500 и 3000 дневно, което на места наложи въвеждането на вечерен час.

Протест против здравните пропуски в редица френски градове (ВИДЕО)

А в Съединените щати планират трета доза ваксина за най-уязвимите от Ковид-19. Хората с тежки хронични заболявания, преживелите трансплантация или диагностицирани с рак може да имат нужда от допълнителна защита. "Трябва да вземем предвид данните, които идват от Израел и Pfizer. Изглежда че с времето има спад на нивата на защита при ваксинираните", посочва Антъни Фаучи.

Съединените щати са страната, която пострада най-тежко от епидемията на коронавирус. Въпреки това значителен процент от гражданите не искат да се ваксинират, като това е пряко свързано с политическите им пристрастия.

Доц. Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите