Олимпиадата се проведе онлайн, а отличията ще пристигнат скоро по пощата

Исторически успех за България на Международната олимпиада по биология. Нашите ученици спечелиха два златни, сребърен и бронзов медал. Олимпиадата се проведе онлайн, като символичен домакин беше Лисабон. А нашите ученици ще получат медалите по пощата съвсем скоро.  Това е най-големият успех на България на Олимпиадата по биология. Страната ни получи два златни медала - на Борислав Стоянов и Петър Жотев. Борислав има още една година в училище, преди да се ориентира към университет. Вероятно в САЩ.

“Аз лично още от малък обичам да си обяснявам как работи света и биологията обяснява най-сложните системи, а именно биологичните системи как работят”, заяви Борислав Стоянов, златен медалист, ученик в 125 СУ София.

НА УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО: Колко струват детските занимални през ваканцията?

Радва се, че заедно с другите участници е успял да донесе успех на България.“Беше ми приятна Олимпиадата. Научих много неща, докато се готвех, наистина мога да кажа, че имам доста голям усет за нещата, но колкото повече човек чете по науките, толкова повече разбира колко малко знае.”

“Това е невероятно изживяване, което трудно може да се опише и разбира се съм изключително щастлив да бъда част от цялото изживяване”, твърди Любослав Стефанов, бронзов медалист, ученик в ПЧМГ.

“Миналата година беше по-трудно, тази година беше по-приятно, но най-голямото предизвикателство по принцип е времето”, категоричен е Виктор Гилин, сребърен медалист, ученик в НПМГ.

„Ало, Космос! Говори България!”: Ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Със сребърен медал завърши 18-годишния Виктор Гилин. Това не е първо участие и успех на Олимпиада за него - миналата година той печели бронза. След като е завършил училище тази година, той ще изучава нанобиология в университет в Холандия. “Това ме впечатли, колко много математика и физика може да се вкара в биологията, която в повечето случаи е леко игнорирана. Искам да се занимавам с наука. Да открия нещо, което може да бъде полезно за медицината, например”.

Любослав носи бронзовия медал за България. Иска да продължи своя път в медицината. През неговите очи на биолог настоящата пандемия е полезен източник на нови знания.

1,8 млрд. лв. за образование и наука в Плана за възстановяване и устойчивост

“Ние сме свидетели на едно невероятно явление. Вирусът пред очите ни еволюира. Имаме възможността да наблюдаваме какви промени се осъществяват в неговия геном”, посочва Любослав Стефанов, бронзов медалист, ученик в ПЧМГ.

Гордостта на отбора споделят и неговите ръководители.

“Огромен успех! Феноменален успех! Мечтите ми, на мен, на мои колеги, на всички учители, ръководители, са сбъднати”, категорична е Албена Йорданова, Медицински факултет, СУ.