Правосъдното министерство предлага и промени в Закона за българското гражданство

Без Спецсъд и Спецпрокуратура у нас - това ще предложи на депутатите ресорният министър Янаки Стоилов. Анализ на ведомството сочи, че още на първа инстанция половината от делата приключват с оправдателна присъда или с наказания за вторични престъпления.

След като Висшият съдебен съвет не одобри идеята на правосъдния министър за 40 дни да изготви анализ за работата на Спецсъда и Спецпрокуратурата от създаването им досега, се наложи от ведомството на Янаки Стоилов сами да направят този анализ. И така, следващата седмица на депутатите ще бъде предложено закриване на спецправосъдието в този му вид и създаването на спецотдели. 

 

В пет окръжни съдилища у нас ще се формират специални отдели, които да разследват организирана престъпност, корупция и киберпрестъпления, предлага ресорният министър Янаки Стоилов. „По този начин ще се запазят добрите страни, натрупаният опит и ще се предотврати възможността за местни влияния, тъй като във всеки окръжен съд, респективно прокуратура, се разглеждат такива дела”, заяви той.

Делата, които са започнати в Спецсъда, ще приключат там, предвиждат още промените, но се предлага намаляване броя на престъпленията, за които ще се налага спецправосъдие.

„Изпадаме в ситуацията, според статистиката, която ни е дадена от съда, че лицата приключват с осъдителни присъди или за кражби - дела, които са подсъдни или на обикновен районен съд, или на съответния окръжен съд”, коментира зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!”, които категорично поискаха закриване на спецправосъдието, определиха готвената реформа като добра на теория, но неприложима на практика.

„Това би довело до това двама-трима души да гледат всички неща. Тоест, ще се намалим мащабът на спецправосъдието, ще го направим спецотделения. Това би създало различни възможности, включително за корупция, за въздействие, за каквото се сетите, така че аз не мисля, че идеята в тази й част е добра”, заяви Николай Хаджигенов.

А от ГЕРБ, които твърдо застанаха зад спецсъда и спецобвинението,  се съгласиха, че е нужна съдебна реформа, но и не подобни опити за промяна на парче.

„В крайна сметка трябва да стигнем до цялостен, добре свързан, логически пакет от мерки, които да влязат в зала и да изберем начинът, по който ще изглежда правосъдието ни”, каза Даниел Митов.

Преди да влязат в зала обаче, парламентарни комисии ще обсъдят така предложените промени.

 

 

По предложение на правосъдния министър Янаки Стоилов, ще отпадне и възможността за получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Ще бъде закрит и Фонд "Затворно дело", отново по предложение на Стоилов.

„Извършихме значителна работа и днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи. Едното предложение е да бъдат направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне така нареченото инвестиционно гражданство. Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига до отнемане на гражданството. Другата промяна е наложена от това запазим дейността на държавното предприятие „Фонд затворно дело”, съгласно приети вече промени. То се превръща в административна структура към Главна дирекция  „Изпълнение на наказанията". Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и дори развита, с оглед на това да се осигурява заетост на лишените на свобода, да се подобряват битовите условия в затворите. Това е съгласувано с Министерството на финансите – да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност, тя да има значителен социален и икономически ефект", коментира Стоилов.

И заяви, че е издал заповед за извършване на проверка от инспектората на министъра на правосъдието. „До няколко дни тя трябва да приключи. Става дума за проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на град Варна. Договорите са изтекли преди години, но средства от тази дейност не са постъпили в Министерство на правосъдието. Очаквам от следващия министър да предприеме необходимите административни действия”, поясни той.