Делта вариантът се разпространява бързо сред по-младите

Великобритания ще предложи на всички навършили 16 години първа доза от ваксината на Pfizer, предаде Ройтерс, като цитира изявление на комитета по ваксинацията. Само преди две седмици комитетът беше публикувал становище, че ваксини трябва да се предлагат единствено на непълнолетни, които са уязвими от медицинска гледна точка.

Британци и германци получават трета доза от ваксините срещу COVID-19

Днес това становище беше променено, след като бяха взети предвид промените в разпространението на коронавируса сред по-младите и последните получени данни. Бързото разпространение на Делта варианта сред млади хора доведе неотдавна до рязко увеличение на броя на случаите на заразяване преди училищата да затворят врати за лятната ваканция.

„След внимателно разглеждане на последните данни, съветваме да бъде предложена първа доза от ваксина на здравите 16 и 17-годишни”, заяви Вей Шън Лим, председател на подкомисията по въпросите на COVID-19 в комитета по ваксинациите. Той добави, че по-късно ще бъде публикуван съвет кога да им бъде предложена и втора доза.

Експерт: Ваксините ефективно ни пазят от COVID-19

„Макар че COVID-19 обикновено протича леко или асимптоматично при повечето млади хора, за някои може да бъде много неприятен”, добави Вей.

Комитетът подчерта, че при вземането на решението си се е ръководил на първо място от ползите за децата, които могат по този начин да останат здрави и да посещават училище. Ваксинацията им обаче ще има и по-широк положителен ефект.

Здравният министър Саджид Джавид заяви, че приема съвета и очаква програмата да започне до края на месеца.

Великобритания възприе много по-внимателен подход към ваксинацията на непълнолетни и малолетни от САЩ и Израел, които искат масова ваксинация на хората, ненавършили 18-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА