Според преподавателя по конституционно право проф. Пламен Киров не е изключено страната ни да влезе в конституционна криза

Първият опит за формиране на правителство завърши без успех. Така се отваря пътят към следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат от президента - коалицията на ГЕРБ-СДС. Тя ще има 7 дни, за да го реализира.

Предвид заявката на партията, че ще обяви кабинет, а след това ще се откаже, рулетката ще се завърти още веднъж и президентът ще връчи мандата на парламентарна група по негова преценка, която също има седмица, за да състави кабинет. Ако и той не се реализира, президентът ще трябва да разпусне с указ парламента и да насрочи дата за нови избори.

МАНДАТЪТ НА ИТН - НЕУСПЕШЕН: НС ще гласува отказа на Николов да е премиер (ОБЗОР)

Според изчисленията на преподавателя по конституционно право професор Пламен Киров - цялата процедура може да се развие в рамките на следващите 10 дни. Не е изключено обаче и страната ни да влезе в конституционна криза.

„Не знам какви сметки си правят депутатите, но е хубаво президентът да изчисли точно тайминга, за да не се стигне до това, да няма актуализация на бюджета. Както е тръгнало може да не бъдат насрочени в рамките на този парламент президентски избори и да влезем в конституционна криза”, каза той.

ИТН към отказалите подкрепа: Няма как да изтриете срама от лицата си!

„Така, както се развиват нещата е малко сложно да бъдат проведени избори 2 в 1. Първо, защото парламентарната процедура оттук нататък е в тези три последователни стъпки, три последователни опита, ще се забърза. От друга гледна точка, ако бъдат 2 в 1 изборите трябва да купим още машини. Разбирайте - още няколко хиляди, десетки хиляди”, коментира Киров.

„При тази липса на финансов ресурс в служебното правителство, както виждате подготвена е актуализация на бюджета, тъй като няма да има пари за елементарни нужди, включително за медиците на първа линия, не виждам как може да купим още десетина хиляди машини”, добави той.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК