Подобна мярка се готвят да предприемат и още няколко държави

Трета, бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 беше одобрена в Съединените щати. Тя ще бъде дадена на 10 милиона американци, със слаба имунна система. Подобна мярка се готвят да предприемат и още няколко държави, сред които Франция и Германия. Първите американци, които ще получат бустерна доза, са пациенти, страдащи от онкологични заболявания и претърпели трансплантация.

„Казвам го ясно - това е много малък процент от населението, по-малко от 3-процента. Работим, за да установим как най-добре да осигурим силна защита на уязвимите, при които е възможен тежък изход от COVID-19”, заяви д-р Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията.

Над 120 медици са загубили битката с COVID-19

Одобрението на трета доза идва в момент, в който се натрупват доказателства, че антителата от ваксините намаляват с времето. „Опитваме се да разберем дали има намаляване в защитата от ваксините, което се проявява в пробивни инфекции, най-вече хоспитализации и смъртни случаи”, посочва д-р Вивек Мърти, главен хирург на САЩ.

Въпреки призива на Световната здравна организация за мораториум върху бустерите поне до края на септември, Израел започна да имунизира с трета доза здравните работници и всички над 50-годишна възраст, ваксинирани преди пет месеца.

Разширяват обхвата на лицата, получаващи допълнителни пари за работа на първа линия

„Надявам се, че много хора над 50 години ще получат трета доза от ваксината. Това е най-ефективният начин, който имаме, за да спрем Делта варианта”, категоричен е Нитзан Хоровиц, министър на здравеопазването на Израел.

Русия отхлаби мерките в Москва, въпреки че страната регистрира рекорден брой смъртни случаи - 815 за последните 24 часа. Новозаразените в петък са повече от 22 хиляди, като повече от 2500 от тях са в столицата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК