Това заяви вицепремиерът в студиото на „Здравей, България”

„Ситуацията в страната е трудна и тежка и се присъединявам към мнението на моите колеги, че актуализацията на бюджета е важна”. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Здравей, България”.

„Важно е да има и редовен кабинет. Защо - както се аргументира и финансовият министър Асен Василев - средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите”, добави Пеканов.

Министри настояват депутатите да създадат максимално бързо парламентарните комисии (ОБЗОР)

Стабилен и редовен кабинет, по думите му, трябва да има в обозримо бъдеще и заради Плана за възстановяване и устойчивост. „Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част”, обяви той. 

 

 

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни още вицепремиерът. „Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, парите за всичко, което сме заложили, ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, планирани да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година”, каза Пеканов.

Реакции на парламентарните партии след отправения от президента ултиматум

Чисто технически - липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, смята още Пеканов. Причината за това според него е липсата на начин за провеждане на реформи в настоящата ситуация.

Още гледайте във видеото. 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК