Това се посочва в поверителен доклад на ООН

Поредни любителски кадри от Афганистан разтърсиха света. На тях се вижда как афганистанци, бягащи от талибаните, подават малко момиче през охранителната стена на американски войници. За да разпръснат тълпата, талибаните стрелят във въздуха, а американските части използваха сълзотворен газ.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В същото време, талибаните продължават с опитите да покажат ново лице пред света. Говорител на ислямисткото движение покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан.

Снимка: БГНЕС

“Тъкмо излизаме от периода на войни и разрушения и навлизаме в нова фаза. И точно тук афганистанският народ се нуждае от помощта на други страни. Те трябва да ни помогнат в здравеопазването, инфраструктурата, образованието и други сектори”, заяви Сухаил Шахин, говорител на талибаните.

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните (ВИДЕО+СНИМКИ)

На терен обаче талибаните вече издирват хора, работили за американците и НАТО. Това се казва в поверителен доклад на ООН. Новите управници в Афганистан обикаляли по домовете на хората, които искали да задържат, както и по домовете на членове на техните семейства. Междувременно, евентуална бежанска вълна от Афганистан отново се превръща в гореща тема в отношенията между Турция и Европейския съюз. Реджеп Ердоган е категоричен, че страната му няма намерение да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан.

 

Ердоган: Турция няма да се превърне в европейско депо за бежанци от Афганистан

„Турция няма дълг, отговорност или задължение да бъде европейско депо за бежанци. След като затворим добре границите ни и изпратим сегашните незаконни мигранти у дома, те трябва да решат къде ще отидат. Нашата цел е преди всичко да поддържаме стабилността и сигурността в Афганистан”, посочи турският президент Реджеп Ердоган.

По официални данни, в Турция се намират 120 хиляди бежанци от Афганистан и още около 300 хиляди афганистанци, пребиваващи нелегално.