Изложбата е с вход свободен, ще има изложени творби на над 20 артисти от цяла Европа

Интересна изложба на графити майстори в София. Експозицията носи името „От вандализъм към изкуство“ и има за цел да промени представата за хората, изразяващи себе си с маркер или спрей в ръка. "От вандализъм до изкуство" или как културата на уличните артисти и графитите им достига до прожектора на изложбите.

Стена на пчелите: Рисунка в столичния парк "Св. Никола" напомня за важността им (ВИДЕО)

„Идеята на самата изложбата е да представи, както на едно място графити художници, които проявяват своята креативност в различни посоки, така и да даде стимул на самата сцена за по-голямо развитие”, обясни организаторът Стела Каменова.

Търмойл от Холандия е един от най-известните графити художници в Европа и е у нас за откриването на изложбата. Близо 40 години е в тази сфера, което се е превърнало и в негова постоянна работа.

„Смятам, че още от създаването на човечеството, хората са имали нуждата да рисуват и пишат върху нещо. Това може да се види, ако се върнем хиляди години назад. Не мога да кажа, че съм голям фен на драскането на произволни фрази, дали било то от футболни фенове или хулигани. Но за мен това е средата, в която съм израснал заради семейството ми и по- специално брат ми. Гледам на тези неща по съвсем различен начин и определено уважавам изкуството на истинските графити и тяхното значение и развитие в днешно време”, споделя той.

В момента Търмойл се изявява и професионално като татуист и споделя, че благодарение на интереса му към графити е успял да развие стила си в това изкуство.

РЕКОРДНА ЦЕНА ЗА ТВОРБА НА БАНКСИ: Картина в чест на медиците беше продадена за 19 милиона евро (ВИДЕО+СНИМКА)

„Когато става въпрос за стила ми на рисуване, ако използвам моята вътрешна мотивация, обичам да използвам традиционните техники за графитите си. Много цветове, различни образи, дори и така известното изписване на псевдонима. Но когато се занимавам с галерии и картини, тогава по-скоро го усещам като емоционалния си дневник, който искам да изразя в рисуване”, казва още артистът.

Много често хората си създават грешни представи за това, какво всъщност е изкуството на графитите и какво означава за артистите, които ги рисуват.

„За съжаление има такъв тип схващане на част от хората, че когато нещо е нарисувано със спрей, не със четка, не със валяк, то е вандализъм и това поражда негативно отношение към самото улично изкуство”, смята Стела Каменова.

Холандският артист е за първи път в България и е впечатлен от графити културата тук.

„Наистина съм много приятно изненадан от многобройните графити и начина, по който са направени, навсякъде из града. Има толкова много различни видове, които ме карат да осъзная колко талантливи артисти има тук. Изключително съм щастлив, че дойдох и нямам търпение да се разходя на още места. Всеки си има собствен стил, повлиян от средата или ситуацията, в която се намира, което за мен е уникално и смятам, че всяка държава има своя различен прочит. Да ви кажа, за съжаление, това вече липсва в Холандия”, споделя Търмойл. Той смята, че сега е пикът на тази култура в цял свят.

„Истината е, че графити културата и уличните артисти в момента са една от най-големите културно развиващи се сфери в наше време. Преди беше периодът на традиционните художници, но сега е моментът на уличните артисти и вярвам, че се е превърнало в нещо огромно и че ще продължи още дълги години, защото сега е тяхното време”, казва още артистът.

Изложбата е с вход свободен и ще има изложени творби на над 20 артисти от цяла Европа.Всеки който има интерес към този вид култура, ще има възможността да се докосне до ествеството й, както и да нарисува свой собствен графит.

Подробности за събитието четете ТУК.