Тя вече пътува към следващия връх, който иска да покори

Българските жени продължават да носят световна слава за България. Този път става дума за уникално постижение в българското колоездене. 17-годишната Изабела Янкова стана световен шампион от първенството в Италия.

„Все още ми е доста трудно да го осъзная, но се радвам много от този резултат. Това беше една от най-големите ми мечти и се радвам, че е я сбъднах”, сподели Изабела.

Изабела започва да тренира на шега. „Всичко започна, когато бяхме много малки. Винаги сме обичали да караме колела. Момчетата си купуваха нов тип велосипеди и аз реших, че няма да остана по-назад от тях. Първото колело си го купих сама, защото баща ми беше против да даде толкова много пари, въпреки че настоящото струва десет пъти повече от първото ми”, разказа тя.

Имаме световен шампион по колоездене

Първото състезание на Изабела е в Ботевград. Тогава започва кариерата ѝ, извела я днес на най-високото стъпало на почетната стълбичка на Световнотo първенство във Вал Ди Соле. Там родната ни състезателка по спускане се пребори с конкуренцията от десет държави.

„Адреналинът и всички емоции, които изпитваш, не могат да се сравнят с нищо друго. Просто е уникален спорт”, казва Янкова.

Преди две седмици тя спечели и Европейската купа по спускане в Марибор, Словения. След официалното посрещане в родния Тетевен световната шампионка няма време за почивка и вече пътува към следващия връх, който иска да покори – състезание в САЩ.