Коментар на Ваня Григорова и Емил Хърсев

Защо депутатите не стигат до консенсус за пенсиите и ще стигнат ли парите в държавата? По тези въпроси дискутираха в студиото на „Здравей, България” икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова и финансисът Емил Хърсев.

Увеличават минималната пенсия и парите за майчинство

„Най-вероятно ще гласуват добавката от 120 лв. и ще отложат преизчисляването на пенсиите. Това не са пари от осигуровки, а от държавния бюджет, който се пълни с данъци. Междудругото преизчисляването на пенсията се предлага от години, но нямаше консенсус. ГЕРБ и в момента не иска преизчисляване и затова настояват за добавки”, заяви Григорова. По думите й проблемът не е в това, че минималната пенсия се увеличава, а че другите не се преизчисляват.

120 лв. добавка към пенсиите до края на годината

„Това за което предупреждават всички икономисти, е, че ще започне едно празно наддаване. Състезанието няма да има положителен изход за никого. В бюджета има средства и за преизчисляването на пенсията и за добавката от 120 лв. Финансовият министър каза, че това, което се гласува са не само добавките, а и трансферът. Тоест, колко от републиканския бюджет трябва да се преведе в бюджета на пенсионното осигуряване. Този трансфер няма да стигне и за двете едновременно”, каза Хърсев.

По думите му до увеличаване на данъци не може да се стигне. „Ние сме една от страните с най-изрядни данъкоплатци”, заключи Хърсев.

Целия разговор гледайте във видеото.