В "ябълката на раздора" се превърна договор за ядрени подводници

Безпрецедентната дипломатическа криза на Франция със Съединените щати и Австралия се задълбочава. След като отзова посланиците си във Вашингтон и Канбера- Париж обвини двете страни в лъжа и лицемерие. До кризата се стигна след като Австралия се отказа от сделка за доставка на френски подводници.

Френското правителство не крие огромното си раздразнение след решението на Австралия да развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници. Вместо това, островната страна сключи споразумение за производство на подводници с американска и британска технология. Австралия продължава да твърди, че е била открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделката.

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

„Разбира се, разочаровани сме от решението да бъде отзован френския посланик, но ги разбираме и уважаваме, разбираме дълбокото им разочарование. Не съжалявам за решението да поставя на първо място националния интерес на Австралия”, заяви премиерът на Австралия Скот Морисън.

Париж не пести критиките си към Съединените щати и Австралия, а първият дипломат на Франция призна за тежка криза със съюзниците.

„Имаше лъжа, лицемерие, имаше голям срив на доверието, имаше презрение, така че нещата между нас не са наред. Въобще не са наред. Има криза. За първи път в историята на отношенията между Съединените щати и Франция викаме посланика ни за консултации и това е тежък политически акт, който показва сериозността на кризата, която съществува днес между нашите две страни, но също така и с Австралия”, категоричен е Жан-Ив льо Дриан,  министър на външните работи на Франция.

САЩ, Австралия и Великобритания подписаха нов военен пакт

Той обаче определи като ненужно извикването на френския посланик от Лондон: „Знаем техния постоянен опортюнизъм, така че няма смисъл нашата посланичка във Великобритания да идва и да ни го обяснява. А и в този случай Великобритания играе в голяма степен ролята на резервната гума”.

Договорът на века за доставката на Австралия на 12 френски подводници, на стойност 56 милиарда евро беше подписан през 2016 г. Вашингтон, Канбера и Лондон обявиха в сряда споразумение за стратегическо партньорство за възпиране на Китай. То включва и доставка на американски подводници.