От ЦГМ отказаха коментар

Градските активисти от "Спаси София" алармират за най-драстичното орязване на градския транспорт в столицата. По думите им управляващите от ГЕРБ са въвели осезаемо намаляване на транспортните средства по линиите на градския транспорт, което ще доведе до увеличени интервали и повече чакане на пътниците по спирките.

Влошаването на транспортната услуга касае едни от най-важните и натоварени линии в столицата като автобуси 83, 94, 111, 120 и 280, както и тролейбуси 1, 2, 6, 9 и др. Оргомно орязване има при трамвайния транспорт по най-натоварените линии като 20 и 22, където се премахват по пет трамвая от всяка линия, а времето за чакане се увеличава с над една четвърт.

„Това е изключително грешно решение, което ще изпъди всички останали пътници в градския транспорт. Хората ще чакат по-дълго и ще се возят в претъпкани превозни средства посред пандемия. Разписанията на ключовите линии в София и до момента бяха абсурдни за толкова голям град, но с това допълнително намаляване градският транспорт става неизползваем. Г-жа Фандъкова така и не разбра, че с увеличаването на интервалите и времето за чакане пътниците се отказват да ползват градския транспорт и това ще доведе само до повече коли по улиците на София”, предупреждава Борис Бонев от Спаси София.

Ръст на заразените с COVID-19 шофьори в градския транспорт във Варна

Независимият общински съветник твърди, че ЦГМ са пред фалит, като задълженията и загубите са около 100 млн. лв. и са натрупани само за тази година.

„ГЕРБ крият информация за загубите и в крайна сметка хората ще трябва да платят милиони за лошото управление на г-жа Фандъкова. Затова настоявам кметът да излезе и да оповести публично колко точно са загубите и да предложи ясен план за намаляването им”, каза още Бонев.

От "Спаси София" твърдят, че тези загуби не могат да се оправдаят само с COVID кризата, а с многогодишното катастрофално управление на транспорта в града. 

Екип на NOVA успя да се свърже с Центъра за градска мобилност. От там обаче отказаха коментар.