През 2022 г. изтича мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши на 14 януари 2022 г. да бъдат изслушани и гласувани кандидатите за председател на Върховния касационен съд. Пленумът на ВСС проведе заседание, на което разгледа правилата за избор на председател на ВКС, както и времеви график за провеждане на процедура за избор на председател.

Пленумът на ВСС се събира на първо заседание

Приемането на правила се налага, тъй като през 2022 г. изтича мандатът на настоящия председател на съда Лозан Панов. Той бе избран на 29 януари 2015 г.

Конституцията повелява председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор да се назначават и освобождават от президента по предложение на Пленума на ВСС. Мандатът им е седем години и нямат право на повторно избиране. 

От 4 до 28 октомври ще се приемат номинациите за нов председател на Върховния касационен съд. Право да предлагат кандидатури имат поне трима от членове на Висшия съдебен съвет, или министърът на правосъдието.

„Ние пристъпихме към така наречения разумен срок, тоест без да избързваме, без да имаме извънредни заседания за номинациите. Предполагам, че ще има повече от една кандидатура”, заяви представителят на ВСС Боян Магдалинчев.

 

 

На този етап министърът на правосъдието няма да предлага кандидат. Но очерта какъв човек би искал да застане начело на Върховния касационен съд.

„Човек, който има солидна професионална биография. Да проявява този характер, който не означава да се противопоставя на другите клонове на другите власти, но наистина да повиши доверието в съдебната система като цяло”, посочи Янаки Стоилов.

И кадровиците, и министърът на правосъдието не изключват хипотезата президентът да не подпише от първия път указа за назначаването на новия съдия номер едно. И припомнят, че именно така се е случило с другите двама големи в съдебната власт -  председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

„Процедурата ще бъде върната на Висшия съдебен съвет и от този момент до 10 февруари, когато изтича мандатът на г-н Панов, той продължава да изпълнява функциите. А ако процедурата продължи след 10 февруари, тогава Пленумът на Висшия съдебен съвет ще определи някои от заместниците”, обясни Магдалинчев.

„Твърде кратко е времето между решението и крайният срок, в който трябва да започне дейността на новия председател”, смята правосъдният министър.

Най-добре би било Общото събрание на ВКС да излъчи своя канидат за председател, категорични са Янаки Стоилов и Боян Магдалинчев. Мандатът на съдия номер едно е седемгодишен.