Стартира операция по разтоварването на товара му

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Камен бряг кораб. Това потвърдиха от „Морска администрация” – Варна. Няма опасност и товара на кораба – торове, да бъде разсипан в морето. Екипажът е в добро физическо състояние.

Товарен кораб заседна около скалите край Камен бряг (СНИМКИ)

Към момента се организира операция, свързана с изваждане на кораба от мястото, на което е заседнал. Направени са промени и обследване на дъното, които да позволят подхождането на плаващ кран с кофа, който да изгребе товара от кораба. От „Морска администрация” се надяват, че когато корабът бъде освободен от товара, ще може да се измъкне от мястото. Операцията може да продължи минимум 2-3 дни. Операцията започва утре сутринта.

Лошото време може да затрудни акцията по изваждането на заседналия кораб край Яйлата

"Екипажът е в добро физическо и здравословно състояние. Товарът, както ви казах, е растителен тор, няма опасност. Дори и да попадне в морето, според сертификатите, които са изпратени от корабособственика за състоянието на товара е, че той е неопасен. Това, което може да предизвика, евентуално е по-буен растеж на водораслите и флората в района. Тоест няма опасност и никакво нарушение на целостта на хамбарите и цистерната, в която се съхранява горивото", обясни Румен Николов от "Морска администрация".