Кой ще замени на поста Ангела Меркел

Очаквано социалдемократическата партия печели парламентарните избори в Германия с 26 процента. В прогнозните резултати на второ място се нарежда консервативният блок ХДС/ХСС с 24 процента.  

Олаф Шолц: Избирателите показаха, че искат да съм следващият канцлер

Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на сто от гласовете,  следвани от либералите с 12 процента.  

 

 

Между тези четири партии ще се реши формулата на следващото правителство в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, въпреки че губи изборите, да успее да състави кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

В парламента влизат още досегашната първа опозиционна сила, крайнодясната „Алтернатива за Германия” с 10 процента, която губи подкрепа в сравнение с вота преди 4 години.  

Папагал ухапа Меркел (СНИМКИ)

 

 

Дали най-малката парламентарна група ще бъде отново на Левицата, все още е рано да се каже. Тя получава 5 процента в прогнозните резултати, а това е границата за влизане в парламента.

Олаф Шолц, кандидатът за канцлер за лявоцентристките социалдемократи на днешните общи избори в Германия, приветства като "голям успех" резултатите на своята партия, след като първите прогнозни резултати показват, че неговата СДП има малка преднина пред консерваторите.

 

 

„Ще бъде дълга изборна нощ, това е сигурно“, каза Шолц. "Но и това е сигурно: много граждани са избрали СДП, защото искат да има смяна на правителството, а също и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", каза той.

Ръководството на парламентарната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) поиска кадрови промени в блока в светлината на очертаващия се исторически най -лош резултат на последните избори за Бундестаг днес.

 

 

"Този резултат не трябва да се украсява. На път сме да загубим статута на партия на народа", каза заместник-председателят на фракцията Гита Конман пред t-online news порталът след затварянето на секциите. "Следователно не можем да продължим по този начин. Всичко трябва да се провери отново, това включва и ревизия на личния състав", каза тя.

„Сега имаме нужда от задълбочен анализ, по време на който трябва да си задаваме въпроси относно съдържанието /на посланията си/ и хората“, каза на свой ред заместникът на Бундестага Яна Шимке.

Източник: БНР/БГНЕС